Kitajska ne bo uvedal visokih dajatev na izvoz tekstila. Foto: epa
Kitajska ne bo uvedal visokih dajatev na izvoz tekstila. Foto: epa

Bo je zagotovil, da je Kitajska storila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi zajezila hitro povečevanje izvoza tekstila in tekstilnih izdelkov na evropski in ameriški trg.

Francoski minister za industrijo je v Pekingu dejal, da bi morala Kitajska napovedati visoke izvozne davke na tekstil, da bi se izognila napovedani uvedbi kvot. Kot je znano, se je uvoz kitajskega tekstila po 1. januarju letos zelo povečal.

Dodatne kategorije
EU je zaradi tega zahteval pogovore s Kitajsko in napovedal uvedbo kvot na majice in laneno prejo, tiskovna predstavnica Evropske komisije Francoise Le Bail pa je dejala, da že razmišljajo o razširitvi zaščitnih ukrepov tudi na druge kategorije. Tako naj bi se odločili, če Peking ne bo sam dodatno omejil izvoza tekstila.

Za katere kategorije naj bi komisija uvedla ukrepe, Le Bailova ni povedala, šlo pa naj bi jih za sedem, med drugim za srajce, hlače in žensko perilo. Če se Kitajska v 15 dneh ne bo odzvala, lahko komisija začasne ukrepe sprejme prej kot v 90 dneh, kot sicer določajo pravila Svetovna trgovinske organizacije.