Joc Pečečnik zatrjuje, da bi v primeru dobrega poslovanja lahko podvojil število zaposlenih v zdaj umirajočem podjetju Steklarska nova. Foto: MMC RTV SLO
Joc Pečečnik zatrjuje, da bi v primeru dobrega poslovanja lahko podvojil število zaposlenih v zdaj umirajočem podjetju Steklarska nova. Foto: MMC RTV SLO
Steklarska nova
Delavci Steklarske nove so po nakazilu regresa prekinili stavko po dveh dneh. Foto: MMC RTV SLO

Eden najbogatejših Slovencev in lastnik podjetja Elektronček se je v reševanje Steklarske nove vključil že lani, ko je družbi z milijonom evrov kot porok (prek svojega podjetja GSA) pomagal pri pridobitvi posojila od Hypo Banke, s katerim naj bi podjetje premostilo likvidnostne težave. Kljub temu se podjetje ni rešilo iz težav, Pečečnik pa ima pripravljen dodaten načrt za rešitev podjetja.

Kot je povedal za MMC, na sestanku državnega Kada, edinega lastnika Steklarske nove, in vodstva podjetja ni bil prisoten, vendar pa ima v načrtu odkup brez dolgov s terjatvami. Glede obstoja delovnih mest v podjetju (okoli 250 zaposlenih) pa je za MMC pojasnil, da bi iz zavoda vzel potrebno število zaposlenih. "Upamo pa, da bomo v dveh letih vrnili vse in morda še podvojili število, odvisno od uspešnosti prodaje," je dodal.

Glede dejstva, da je bil denar, ki ga je v podjetje vložil lani, porabljen za plačila Dursu in odplačila obroka posojila pri NLB-ju, je Pečečnik pripomnil, da sam ni imel vpliva na to, za kaj bo denar namenjen. "Jaz sem bil porok za kredit in sem si s tem pridobil pravico za odkup terjatev, saj menim, da je terjatev ustrezno zavarovana," je pojasnil in z besedami, da je vodstvo lahko sram, kritično ocenil delo vodstva v zadnjem letu.

Stavka prekinjena, uvedba stečajnega postopka
Kot je znano, so delavci Steklarske nove v četrtek zjutraj po nakazilu 460 evrov regresa prekinili stavko, ki so jo začeli v torek. Za stavko so se odločili zaradi neizplačila aprilske plače, povračila potnih stroškov in nepoplačila prispevkov za zdravstveno in pokojninsko blagajno. Prav tako je v četrtek sodišče sprejelo tudi predlog o uvedbi stečaja družbe. Stečajni upravitelj Štefan Rola iz Maribora je zaposlene že povabil na sestanek, na katerem naj bi jim pojasnil potek postopka. Kapitalska družba naj bi v Steklarski novi ohranila tri proizvodne linije in s tem ohranila od 150 do 180 od skupno 250 delovnih mest.

Med mogočimi rešitelji Steklarske nove sta poleg Joca Pečečnika tudi nemški Zwiesel in Steklarna Rogaška.

A. M./A. Me.