Joc Pečečnik je odgovor države na svoj predlog pričakoval danes. Foto: MMC RTV SLO
Joc Pečečnik je odgovor države na svoj predlog pričakoval danes. Foto: MMC RTV SLO
Joc Pečečnik in Mura
Pečečnik je dejal, da je "užaloščen in hkrati jezen," zaradi načina odziva medijev na njegov predlog. Foto: MMC RTV SLO
Pečenik odstopil

Pečečnik je v pogovoru za Odmeve dejal, da je razočaran nad nivojem družbe v Sloveniji, saj "nimamo volje, znanja ali pa potrebe za nek skupen nastop, da bi skupaj reševali in si pomagali".

Podjetnik je ob tem še dejal, da so ga razočarale tudi kritike ekonomistov, ministrov in medijev, saj, kot pravi, so ga predstavljali kot nekega manipulatorja: "Zdi se mi zamalo, ker sem družino pustil na dopustu in prišel reševat Muro, nekateri ljudje pa niso mogli priti niti na sestanek. Očitno problem ni dovolj resen za njih."

Pečečnik je sicer že pred tem zatrdil, da je gospodarski minister Matej Lahovnik napačno interpretiral številke v njegovem predlogu. Drži, da je predlagal, da država prispeva 20 milijonov evrov, vendar pa zagotavlja, da je ta sredstva razdelil na 10-milijonski vložek v poslovne prostore v Ljubljani, 3,5-milijonski vložek za zaloge iz stare Mure in 6,5-milijonski vložek v najem ali odkup prostorov v Murski Soboti. Murine stare zaloge naj bi bile sicer vredne sedem milijonov evrov.

Razlaga Pečečnikovih vi 10, mi 10 milijonov evrov
Tako bi država po njegovih besedah vložila v družbo, v kateri bi bila nato 100-odstotni lastnik. To naj bi šlo tako: najprej bi ustanovili podjetje Mura Outlet, v katero bi država (ali Sod) in Pečečnikov GSA vložila vsak po 10 milijonov evrov, in sicer država v oblliki denarnih sredstev, GSA pa bi prispeval nepremičnino v Ljubljani. Država bi nepremičnino nato odkupila od GSA-ja in postala 100-odstotna lastnica podjetja Mura Outlet. GSA bi prejetih 10 milijonov evrov vložil v novo Muro, ki bi jo ustanovil Pečečnik.


Pečečnikova Mura naj bi med drugim prejela 6,5, milijona evrov od oddaje ali prodaje Murinih nepremičnin v Murski Soboti, 3,5 milijona evrov od odprodaje zalog, najela pa naj bi še 12 milijonov evrov posojil za odpravnine delavcem in tekoče poslovanje.

Lahovnik prišel do številke 37 milijonov (evrov)
Gospodarski minister Matej Lahovnik je ocenil, da bi morala država po Pečečnikovem predlogu v Muro vložiti 37 milijonov evrov, na vladi pa so bili izraženi številni pomisleki. "Gre za vsaj tri probleme," je dodal, pri čemer je najpomembnejši ta, da je "tveganje, ki ga prevzema Sod, precej nesorazmerno v primerjavi z vložkom zasebnega investitorja".

Tri nerešljive težave
Vlada je izrazila pomisleke tudi zaradi Pečečnikove zahteve, da bi država Muri jamčila šivanje vseh uniform. S tem bi po ministrovih besedah kršili zakona o javnih naročilih in o preprečevanju omejevanja konkurence.

Tretja težava bi bilo poroštvo, saj bi po Lahovnikovih besedah lahko pomenilo nedovoljeno državno pomoč oz. kršenje pravil enotnega evropskega trga.

Lahovnik je še dejal, da morata ministrstvo in Sod najti takšnega zasebnega investitorja, ki bo v Muro vložil svež kapital, nato pa bo država Muro z vsemi instrumenti, ki jh ima na voljo, tudi podprla.

Pečenik odstopil