Rešitev bo prava, le če bo v skladu z interesi delavcev, so opozorili protestniki. Foto: MMC RTV SLO
Rešitev bo prava, le če bo v skladu z interesi delavcev, so opozorili protestniki. Foto: MMC RTV SLO

Glede na odnos odgovornih v Ljubljani velikokrat lahko dobimo občutek, da smo za njih Sibirija Slovenije. Zaradi tega, ker se ekonomsko kaj ne izplača smo Pomurci že neštetokrat potegnili krajšo.

Iz sporčila za javnost občine Murska Sobota.
Majice Mura
Za rešitev Murinih težav se tako zadnje čase v javnosti omenja predvsem dve možosti. Stečaj ali razdelitev tekstilnega velikana na zdrav del in del, ki nima prihodnosti. Foto: MMC RTV SLO
Zborovanje v podporo Muri
Pristojni odbor DZ-ja o Muri

Shoda so se poleg delavcev udeležili tudi številni pomurski župani, gospodarstveniki, kulturniki, izobraženci, podporo pa so prek Kluba prekmurskih študentov izrazili tudi dijaki in študentje.

"Mura ni le ekonomski, ampak je predvsem socialni problem, zato se ne bomo dali deliti na naše in vaše, kar nekateri v zadnjem času že poskušajo narediti," so v sporočilu za javnost zapisali v murskosoboški občini. Kot so opozorili, bi propad podjetja, tako zelo vpetega v življenje regije, pomenil pravo socialno bombo, saj bi vsak peti Pomurec ostal brez službe.

"Bojujemo se za našega delavca"
"Ne bojujemo se za koristi tega ali onega lastnika, kar se nam podtika, ampak za pomurskega zgaranega delavca, ki je za tekočim trakom dobesedno pustil svoje življenje," so še zapisali. Kot so še poudarili, jih zanima rešitev, kjer bodo v ospredju predvsem interesi delavcev Mure. Ena od možnosti bi bila po njihovem tudi pomoč države z več naročili, denimo za uniforme. Vsi delavci, ki bodo vendar ostali brez dela, pa si zaslužijo pravično odpravnino v višini enajstih plač, še opozarjajo.

Kot je znano, agonija Mure traja že dlje časa, poskusov rešitve pa kljub razpravam med politiki in lastniki ni bilo. Država je med drugim zavrnila predlog, da bi za nadaljnje poslovanje Mure zagotovila pet milijonov evrov. Pregled Murinega poslovanja, ki ga je naročila Slovenska odškodinska družba (Sod), je namreč pokazal stanje, ki je veliko bolj skrb vzbujajoče, kot je pričakovala vlada. Vložek države naj namreč ne bi zagotovil dolgoročne rešitve za Muro in njenih 3.330 delavcev.

Delničarji se bodo na skupščini Mure sešli 21. avgusta. Seznanili se bodo z letnim in konsolidiranim letnim poročilom za leto 2008, razrešili upravo in nadzprnike ter imenovali revozirja. Mura je leto 2008 sicer končala z 68,9 milijona evrov prihodkov in 5,8 milijona evrov izgube.

Stečaj ali reševanje zdravih delov?
Za rešitev Murinih težav se tako zadnje čase v javnosti omenja predvsem dve možosti. Stečaj ali razdelitev tekstilnega velikana na zdrav del in del, ki nima prihodnosti. V Muri so tako pripravili program prestrukturiranja podjetja, ki naj bi omogočil ohranitev 1.400 delovnih mest.

O Muri je že razpravljal tudi gospodarski odbor DZ-ja, vlada pa naj bi napovedala posebno enoto za razvoj Pomurja, ki se bo najprej lotila prav reševanja Mure. Na sejo odbora so bili povabljeni tudi ministri za finance, razvoj in evropske zadeve, gospodarstvo in delo, družino in socialne zadeve ter predstavniki lastnikov, podjetja in zbornic. Odbor je vlado pozval, naj prek Soda skupaj z drugimi lastniki najde rešitev, s katero se bodo ohranili perspektivni programi v Muri ter ohranilo in odprlo čim več kakovostnih delovnih mest v Pomurju.

Lahovnik: Rešitev nov zasebni lastnik
Kot je dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, bi bila rešitev vstop novega zasebnega lastnika, ki ima ustrezen ugled v poslovnem svetu ter bo prevzel odgovornost in tveganje, nadzor nad stroški, sistem kontrolinga. Lahovnik je predstavil tudi izsledke posebne revizije, in sicer, da Mura v zdajšnji obliki, ob tem poslovnem modelu, ne more obstati.

Minister za finance Franc Križanič pa je opozoril na možnost, da v Muri obstaja precej prikritih dolgov. S tega vidika bi bil zanj stečaj bolj smiseln kot prisilna poravnava.

Prokurist Mure Zdenko Podlesnik pa je povedal, da uprava reševanje Mure vidi v dveh konceptih. Po njegovem programu bi ustanovili proizvodno družbo, ki bi se ukvarjala izključno s šivanjem, in manjšo družbo, kjer bi šlo za razvoj novih izdelkov in krepitev blagovne znamke, pri čemer bi iskali najcenejšo proizvodnjo v Muri ali drugje.

Glede na odnos odgovornih v Ljubljani velikokrat lahko dobimo občutek, da smo za njih Sibirija Slovenije. Zaradi tega, ker se ekonomsko kaj ne izplača smo Pomurci že neštetokrat potegnili krajšo.

Iz sporčila za javnost občine Murska Sobota.
Zborovanje v podporo Muri
Pristojni odbor DZ-ja o Muri