Časi, ko je bila Mura sinonim za uspeh. Foto: RTV SLO
Časi, ko je bila Mura sinonim za uspeh. Foto: RTV SLO
Murini načrti leta 1968
Vzpon in padec Mure - prispevek iz Tednika
Poslovanje Mure v letu 1988

Trgovec Janez Cvetič je leta 1925 je zaposlil štiri delavke za šivanje perila, sedem let zatem je že odprl novo šivalnico. V petnajstih letih po ustanovitvi je v Muri delalo že skoraj 500 zaposlenih. Po drugi svetovni vojni, ob nacionalizaciji, je bila iz šivalnic perila ustanovljena Tovarna oblačil in perila Mura. Nato je šla krivulja uspešnosti le še strmeje navzgor.

Uspešno širjenje na tuje
Zaposlovanje in število odprtij novih šivalnic sta se povečevali. Tako so, denimo, leta 1968 predstavili gospodarski načrt, po katerem bi proizvodnjo podvojili in jo tako povečali za 200.000 oblek in 20.000 moških hlač. V načrtu so imeli tudi zaposlitev dodatnih 450 delavcev. Število zaposlenih je leta 1970 doseglo 2.050 ljudi, za leto 1972 pa so načrtovali 2.600 zaposlenih. Hkrati je potekala je tudi diferenciacija programa, ustanavljali pa so tudi šole za izobraževanje strokovnih kadrov.

V tem času so tudi uspešno prodirali na tuje trge, odpirali trgovine v Evropi in ZDA ter tako postali pravi evropski tekstilni velikan, blagovna znamka pa je bila vse prestižnejša. Izvoz je postal bistvenega pomena, leta 1988 je predstavljal 70 odstotkov trgovine, ob tem pa ne gre pozabiti, da je bil domači trg takrat precej večji kot danes. Veliko so vlagali tudi v računalniško posodobitev.

Danes čakanje na rešitev
V devetdesetih letih je uspešnost začela upadati, v prehodu v novo tisočletje pa so težave postale vse večje, pojavljati so se začele potrebe po državni pomoči in prestrukturiranju. Danes 3.300 zaposlenih Mure čaka na rešitev.

Ob tem sprehodu skozi čas smo pobrskali za starimi posnetki in oglasi. Vabljeni k ogledu!

Murini načrti leta 1968
Vzpon in padec Mure - prispevek iz Tednika
Poslovanje Mure v letu 1988