Kitajska ne želi jasno obsoditi ruskega napada na Ukrajino. Foto: EPA
Kitajska ne želi jasno obsoditi ruskega napada na Ukrajino. Foto: EPA

Generalni direktor za evropske zadeve na kitajskem zunanjem ministrstvu Vang Lutong je dejal, da Kitajska prispeva k svetovnemu gospodarstvu s tem, ko normalno trguje z Rusijo.

"Kitajska ni vpletena v krizo v Ukrajini. Mislimo, da naše običajno trgovanje s katero koli drugo državo ne bi smelo biti prizadeto," je dejal.

Peking, ki ima tesne vezi z Moskvo, do zdaj ni obsodil dejanj Rusije v Ukrajini ali jih označil za napad, obenem pa je večkrat kritiziral sankcije Zahoda, ki jih označuje za nezakonite in enostranske.

Vang je dejal, da nasprotujejo sankcijam, saj njihovi učinki vplivajo na celoten svet in vodijo v valutne, trgovske in finančne vojne, ogrožajo pa tudi dobave po svetu.

Sorodna novica EU Pekingu: "Če ne podpirate sankcij proti Rusiji, se ne vmešavajte vanje"

Dejal je tudi, da na petkovem vrhu EU-ja in Kitajske ni bilo napredka glede dogovora o investicijah med obema stranema. Konec leta 2020 sta EU in Kitajska sicer sklenili dogovor o investicijah, a do njegove uveljavitve ni prišlo, ker je EU uvedel sankcije zoper kitajske vladne uslužbence zaradi očitkov o kršitvah človekovih pravic v regiji Šindžjang. Zaradi tega je nato Peking uvedel svoje sankcije zoper posameznike in entitete iz EU-ja.

Zdaj Peking po Vangovih besedah zahteva, da EU prvi umakne svoje sankcije, nato pa bo sam razmislil o umiku svojih povračilnih ukrepov.

Kljub bolj napetim odnosom pa je Vang vendarle poudaril tudi skupne točke. EU in Kitajska bosta tako poglobili sodelovanje na področju spopadanja s podnebnimi spremembami, je dejal.

Po njegovih besedah pa sta tudi Ukrajina in Iran vprašanji, kjer obe strani sodelujeta in nista v sporu.

Petkovi pogovori so bili "zelo iskreni, odprti in poglobljeni," je dejal Vang, podobno pa so dejali tudi predstavniki EU-ja.

Na vrhu sta se predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel dve uri pogovarjala s kitajskim premierjem Li Kečjangom, nato pa še eno uro s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.