Tudi Peko se spopada z izgubo naročil. Foto: MMC RTV SLO
Tudi Peko se spopada z izgubo naročil. Foto: MMC RTV SLO

Država ima v lasti 82 odstotkov Peka, vlada je sklic skupščine, na kateri bi zamenjali predstavnike države v nadzornem svetu, od vodstva zahtevala maja, predlog za nove nadzornike pa je sprejela 24. junija.

Za posebnega revizorja, ki bo preveril poslovanje družbe v zadnjih petih letih, so imenovali družbo BDO EOS revizija. Ta se bo posvetila predvsem izplačilom vodstvenim in vodilnim delavcem družbe in njenih hčerinskih družb.

Skupščina se je poleg tega seznanila s poslovanjem družbe v prvem polletju letošnjega leta. Peko je v tem obdobju ustvaril 145.000 evrov dobička, kar je polovica manj kot v primerljivem obdobju lani. Čisti prihodki od prodaje proizvodov in blaga so znašali skoraj sedem milijonov evrov, medtem ko so bili lani dobrih osem milijonov evrov.

Prihodki od prodaje na domačem trgu so se znižali za 14 odstotkov, in sicer zaradi zmanjšanja števila trgovin, pa tudi zaradi zmanjšanja kupne moči prebivalstva. Prihodki od prodaje na tujem so se znižali za 22 odstotkov, najbolj tam, kjer Peko nima lastne drobnoprodajne mreže.

Jeseni in pozimi še nič bolje
Peko je vložil 233.000 evrov v razvoj in posodobitev proizvodnje z novim računalniško vodenim rezalnikom in zmogljivejšim strežnikom za potrebe poslovne informacijske tehnologije.

V jesensko-zimskem obdobju Peko ne pričakuje pozitivnega obrata, saj kupci svoja prva naročila razpolavljajo in postajajo vse zahtevnejši glede odziva proizvajalcev s kratkimi dobavnimi roki tistih modelov obutve, ki se dobro prodajajo.

Delničarji so odločili, da se 1,98 milijona evrov dobička iz leta 2008 uporabi za pokrivanje prenesene izgube. Upravi in nadzornemu svetu družbe so podelili razrešnico za leto 2008.