44 članic je podprlo Petra Vriska, 20 zadrug pa je glasovalo za njegov odpoklic. Foto: BoBo
44 članic je podprlo Petra Vriska, 20 zadrug pa je glasovalo za njegov odpoklic. Foto: BoBo
Vrisk ostaja predsednik zadružne zveze

Slavka Rabiča, Boruta Florjančiča in Ivana Dreva tudi niso odpoklicali z mest članov upravnega odbora. "To jemljem kot zaupnico svojemu delu," je dejal Vrisk.

Zadruge so se odločale o treh predlogih, in sicer o predlogu osmih članic zveze za odpoklic prvega moža zveze Vriska in o predlogu osmih članic zveze za odpoklic Ivana Kureta, predsednika nadzornega odbora zveze.

Članice so glasovale tudi o predlogu upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije za odpoklic treh članov upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije. Izrednega občnega zbora se je udeležilo 64 zadrug članic zveze.

Od tega je 44 članic podprlo Petra Vriska, 20 zadrug pa je glasovalo za njegov odpoklic. Kuretu je podporo izreklo 49 zadrug od skupaj prisotnih 62, 13 jih je glasovalo za njegov odpoklic.

Upravni odbor ni bil odpoklican
Članice Zadružne zveze Slovenije niso izglasovale odpoklica treh članov upravnega odbora. Od 61 prisotnih članic je za odpoklic Ivana Dreva glasovalo 22 članic, za odpoklic Boruta Florjančiča 23 članic in za Slavka Rabiča 21 članic, kar pomeni, da omenjeni ostajajo člani upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije.

Vrisk je po koncu izrednega občnega zbora povedal, da je z rezultatom dvotretjinske podpore zadovoljen. "To jemljem kot zaupnico svojemu delu in celotne ekipe zveze," je dejal.

Opozoril je, da ukvarjanje z izrednim občnim zborom ni prišlo v primernem času, saj morajo zaradi prodaje dela svoje banke paziti, kaj se govori v javnosti. "Ti podpisniki so naredili škodo tako banki kot celotnemu zadružnemu sistemu. Da se toliko negativnega piše v medijih, zagotovo ni dobro," je dodal.

Odprodaja dela Deželne banke Slovenije
Zveza se ukvarja s prodajo lastniškega deleža Deželne banke Slovenije, kar od Kapitalske zadruge, ki jo tudi vodi Vrisk in je večinska lastnica banke, zahteva avstrijska banka BKS, ki bi ji morali zadružniki že konec septembra vrniti nekaj več kot devet milijonov evrov posojila. O številkah danes Vrisk ni želel govoriti, je pa potrdil, da postopek poteka normalno. "Prodati želimo tolikšen del, da se posojilo povrne, preostalo želimo ohraniti. Končno odločitev pa bodo sprejeli upravni odbor Kapitalske zadruge, nadzorni odbor in občni zbor," je še poudaril.

Na vprašanje o morebitnih spremembah v prihodnje, da bi zadružna zveza delovala bolj povezano, je Vrisk odgovoril, da zveza deluje trdno in transparentno.

"Evidentno smo imeli dobre rezultate na vseh področjih. V vseh teh letih smo veliko naredili za pozitivno podobo zadružništva na Slovenskem. Očitki so bili torej brez podlage. To smo tem posameznikom že med tem mandatom vedno razlagali, vendar so nalašč to poudarjali in danes so dobili tudi jasen odgovor velike večine občnega zbora zveze," je sklenil Vrisk.

Vrisk ostaja predsednik zadružne zveze