Skupina Petrol je prihodke povečala za dva odstotka na štiri milijarde evrov. Foto: BoBo
Skupina Petrol je prihodke povečala za dva odstotka na štiri milijarde evrov. Foto: BoBo

Na ravni skupine pa je Petrol ustvaril štiri milijarde evrov prihodkov ali dva odstotka več kot pred letom dni, čisti dobiček pa se je povečal za 15 odstotkov, na 60,7 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja skupine je bil višji za dva odstotka in je lani dosegel 95,9 milijona evrov, na ravni matične družbe Petrol pa je bil nižji za štiri odstotke in je znašal 74,8 milijona evrov, je Petrol sporočil prek spletne strani Ljubljanske borze.

Na poslovanje skupine sta lani pomembno vplivala gibanje cen na naftnem trgu in menjalni tečaj ameriškega dolarja. Težave imata tudi slovenski in hrvaški trg, saj so v Sloveniji cene proizvodov iz nafte regulirane, marža za motorne bencine, dizelsko gorivo in ekstra lahko kurilno olje pa je fiksna in precej nižja od povprečja v EU-ju.

Pogoje je poslabšala še sprememba zakona o trošarinah, s katero je bilo ukinjeno povračilo trošarine za dodana biogoriva fosilnim gorivom. Negativno so na prodajo vplivale še visoke trošarine, ki so kupce preusmerile k našim sosedom s cenejšim bencinom.

Cene naftnih derivatov na Hrvaškem pa od začetka leta 2014 niso več državno regulirane in se oblikujejo prosto po pogojih trga. Petrolovih bencinskih servisov je bilo ob koncu leta 2014 479. Od tega jih je bilo 315 v Sloveniji, 101 na Hrvaškem, 38 v Bosni in Hercegovini, osem v Srbiji, devet v Črni gori in osem na Kosovu.