Skupina Petrol je imela v prvem polletju manjše prihodke, a višji dobiček. Foto: BoBo
Skupina Petrol je imela v prvem polletju manjše prihodke, a višji dobiček. Foto: BoBo
Bencinska črpalka
V polletju so prodali 1,5 milijona ton proizvodov iz nafte. Foto: BoBo

Matični družbi Petrol so se prihodki z 1,5 milijarde evrov v prvem lanskem polletju letos znižali na 1,4 milijarde evrov, bruto dobiček se je povečal za dobre tri milijone evrov, na 125,8 milijona, čisti dobiček pa se je s 15 milijonov evrov povečal na 20,8 milijona evrov, izhaja iz Petrolovega poročila.

Petrol je 54 odstotkov denarnega toka iz poslovanja EBITDA realiziral z naftno-trgovsko dejavnostjo v Sloveniji. Na poslovanje naftnih trgovcev v Sloveniji so v tem času negativno vplivale prodajne cene naftnih derivatov, ki so bile zaradi visokih trošarin in drugih dajatev večinoma višje kot v sosednjih državah. Dobre poslovne rezultate so realizirali predvsem na trgih jugovzhodne Evrope (22 odstotkov EBITDA) in pri energetski dejavnosti (20 odstotkov EBITDA), ki postaja vedno pomembnejši del poslovanja.

Prodali 1,5 milijona ton nafte
V prvih šestih mesecih so prodali 1,5 milijona ton proizvodov iz nafte, kar je 14 odstotkov več kot v prvem polletju lani. Prodaja zemeljskega plina je znašala 66,3 milijonov kubičnih metrov oziroma tri odstotke manj, prodaja utekočinjenega naftnega plina pa se je povečala za 86 odstotkov na 69.200 ton. V prvem polletju so prodali tudi za 7,6 teravatne ure električne energije, kar je 18 odstotkov več kot lani, ter 75.900 megavatnih ur toplote oziroma štiri odstotke več.

S prodajo trgovskega blaga je Petrol v prvem polletju na ravni skupine ustvaril 245,4 milijona evrov prihodkov oziroma tri odstotke več kot v primerljivem lanskem obdobju. Konec junija je skupina imela več kot 484 bencinskih servisov, od tega jih je v Sloveniji 314, na Hrvaškem 105, v BiH 36, v Srbiji in Črni gori po devet in na Kosovu 11. S polletnim poslovanjem se je v četrtek seznanil nadzorni svet Petrola, ki mu predseduje Tomaž Kuntarič.