Pivovarje z Laškega že dlje časa mikajo medijske vode. Skupaj s povezanimi družbami imajo že skoraj polovico Dela - in kot kaže, še dovolj denarja za drugo polovico. Foto: RTV SLO
Pivovarje z Laškega že dlje časa mikajo medijske vode. Skupaj s povezanimi družbami imajo že skoraj polovico Dela - in kot kaže, še dovolj denarja za drugo polovico. Foto: RTV SLO
Delo d. d.
Laščani naj dolgoročnih interesov v Delu ne bi imeli Foto: RTV SLO

Prevzemniki, poleg Pivovarne še Radenska in Talis, za delnico ponujajo 135,50 evra, ponudba velja do 3. maja opoldne, prag uspešnosti pa ni določen. Nakup sicer v celoti financira Pivovarna Laško, ki bo po koncu ponudbe pridobila vse delnice, a bi jih lahko prenesla na Talis, ki je v njeni 100-odstotni lasti, ali na druge povezane družbe oz. podjetja, ki so pri ponudbi delovala usklajeno. Namen ponudbe je konsolidacija družbe, še piše v ponudbi.

Prevzemna ponudba ne bo vplivala na zdajšnja delovna mesta, prestrukturiranje, združevanje poslovnih funkcij ali spremembe lokacije poslovanja, zagotavljajo prevzemniki.

Kljub vsemu brez dolgoročnih načrtov?
Največja slovenska pivovarna je obstoječi paket delnic pridobila že pred več kot letom dni. Radenska je 19,17 odstotka vrednostnih papirjev medijskega izdajatelja pridobila 9. marca, za delnico pa je odštela 132,50 evra. Talis ima v lasti le 20 delnic, ki jih je 7. marca pridobil za 120,10 evra.

Laščani naj z izdajateljem kljub vsemu ne bi imeli dolgoročnih načrtov, čeprav uprava Laščanov ocenjuje, da gre uspešno podjetje. Obstajal naj bi tudi že scenarij prodaje deleža pivovarne drugemu domačemu podjetju.

Večji posamični lastniki Dela so poleg prevzemnikov še Sod (11,72 odstotka), Infond Holding (10,68), Maksima ID (7,8) in Kad (6,17).

Cena pričakovana
V današnji borzni kotaciji se vrednost delnic Dela v primerjavi s petkovo ni spremenila in je stabilna pri 134 evrih. Ponujena prevzemna cena je po mnenju strokovnjakov pričakovana, nekateri pa menijo, da bi lahko celo padla, saj se o prevzemu družbe s strani Laščanov čaka in ugiba že od prvih transakcij pred leti.