S svojih funkcij bodo odstopili, ko bodo na skupščini imenovani novi člani nadzornega sveta, je povedal prvi nadzornik v odhajanju Tone Turnšek. Foto: MMC RTV SLO
S svojih funkcij bodo odstopili, ko bodo na skupščini imenovani novi člani nadzornega sveta, je povedal prvi nadzornik v odhajanju Tone Turnšek. Foto: MMC RTV SLO

S svojih funkcij bodo odstopili, ko bodo na skupščini imenovanin novi člani nadzornega sveta, je povedal prvi nadzornik v odhajanju Tone Turnšek. Zatrdil je, da njihov odstop ni povezan s prodajo Mercatorja, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

Dokončna odločitev o prodaji 23 odstotkov Mercatorja Agrokorju naj bi bila znana v torek, ko naj bi zasedal nadzorni svet Pivovarne Laško. Vezana naj bi bila na soglasje vseg treh nadzornih svetov, poleg Laškega še Uniona in Radenske, ki pa naj bi po neuradnih informacijah soglašala s prodajo Mercatorja Hrvatom.

Turnšek, Remic in Rojnik so v sporočilu za javnost pojasnili, da so odstopili zato, ker jim kot ne več zaposlenim niso poznane aktivnosti in nimajo tako popolnih informacij o podjetju, zlasti pa o skupini, kot jo imajo nekateri zaposleni. "Delo nadzornega sveta namreč ne sme biti zgolj formalno potrjevanje predlaganih sklepov, ampak je velika odgovornost članov nadzornega sveta. Za pravilne odločitve so potrebne resnične, tekoče in celovite informacije in predloženi vsi možni posledični scenariji, ki pa jih mi nismo imeli," so še zapisali.

Ob tem predlagajo, da jih v nadzornem svetu Uniona nadomestijo dobro informirani zaposleni, "ki bodo imeli možnost, da bodo v teh težkih časih lahko sprejemali prave odločitve". Te naj ne bi bile v nasprotju z dobrimi medsebojnimi odnosi in učinkovitimi ukrepi, potrebnimi za sanacijo. Kot so še zapisali, oni "žal te možnosti" niso imeli.

Laškemu ni treba prodati Mercatorja Agrokorju
Prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko naj bi še užival podporo nadzornikov, o njegovi zamenjavi med nadzorniki ni bilo govora. Pred kratkim je dejal, da ne bo odstopil, zavedal pa se je, da njegov mandat traja od ene do druge seje nadzornega sveta.

Skupini Laško Mercatorja ni treba prodati Agrokorju, saj se lahko namesto tega priključi skupni prodaji večinskega deleža v največjem trgovcu, česar si želijo tako v upravi Mercatorja kot v bankah. Sporazum je že pripravljen in predvideva prodajo v enem letu, a ga še niso podpisale vse banke. Laščani ob tem vztrajajo, da skupnega nastopa ne bo, če ne bo reprograma posojil, ki so ključna za sanacijo skupine.