Zahtevo za izdajo začasne odredbe za prepoved nadaljnje prodaje je vložilo Združenje malih delničarjev Jadranske pivovare. Foto: MMC RTV SLO
Zahtevo za izdajo začasne odredbe za prepoved nadaljnje prodaje je vložilo Združenje malih delničarjev Jadranske pivovare. Foto: MMC RTV SLO

Zahtevo za izdajo začasne odredbe za prepoved nadaljnje prodaje je vložilo Združenje malih delničarjev Jadranske pivovare, trgovsko sodišče pa jim je z odločbo ugodilo. Sodišče Pivovarni Laško, večinskemu lastniku pivovarn iz Splita, prepoveduje še odtujitve, obremenitve ali kakršno koli drugo uporabo ali razpolaganje s pravicami, ki izhajajo iz lastništva celotnega imetja in delnic Jadranske pivovare. Sodišče je tudi odločilo, da vsakršno razpolaganje, ki bo v nasprotju z odločbo, ne bo pravno veljavno in bo brez pravnih učinkov.

Sodišče je pri svojem odločanju obravnavalo, ali so bili bili izpolnjeni vsi zakoniti pogoji za sprejetje začasne odredbe. Ugotovili so, da je zahteva malih delničarjev utemeljena, saj so podali vlogo kot predlagatelji zavarovanja nedenarne terjatve zoper večinskega lastnika družbe kot nasprotnika zavarovanja.

Odtujevanje imetja?
Kot se očita Pivovarni Laško, naj bi v zadnjih petih do sedmih letih odtujila imetje, ki je bilo prodano po bistveno nižjih cenah od tržnih, ter s protizakonitimi dokapitalizacijami znižala vrednost delnic s 700 kun nominalne vrednosti na 30 kun nominalne vrednosti.

Večinski lastnik je malim delničarjem prav tako onemogočil vpogled v nepremičninske kupo-prodajne pogodbe ter jih prikrajšal pri posredovanju obvestil o poslih družbe, s čimer je kršil tudi pravico do obveščenosti. Združenje malih delničarjev je v preteklosti zoper takšno ravnanje že podalo prijavo uradu za zatiranje korupcije in organiziranega kriminala ter hrvaški vladi.

Kot še navajajo mali delničarji Jadranske pivovare, s svojimi dejavnostmi ne bo bodo ogrožali normalnega poslovanja družbe ter pogajanj večinskega lastnika Pivovarne Laško z morebitnimi kupci.