Kam se je zgubil zapisnik skupščinskih sklepov? Foto: MMC RTV SLO
Kam se je zgubil zapisnik skupščinskih sklepov? Foto: MMC RTV SLO
Jani Soršak
Se bo moral Jani Soršak spoprijeti s tožbo? Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, so mali delničarji zavrnili skoraj vse predloge, ki jih je za delničarje v imenu uprave pivovarne pripravil Boško Šrot. Ali bodo njihove odločitve obveljale, pa naj bi bilo jasno v prihodnjih dneh, ko bo sodišče v Celju odločalo o njihovem vpisu v sodni register. A na sodnem registru v Celju pravijo, da zapisnika s skupščinskimi sklepi še niso prejeli. Kje se je zataknil, je Radio Slovenija želel povprašati notarja Mira Bregarja iz Litije, ki je prisostoval skupščini, a ni bil dosegljiv.

Mali delničarji dolgo opozarjali na pomanjkljivost zakonodaje
Spregovoril pa je Kristijan Verbič iz Vseslovnskega združenja malih delničarjev, ki je opozoril, da mali delničarji že dlje časa opozarjajo na pomanjkljivo zakonodajo tudi na področju skupščin in njihovega poteka. Prepričani so, da so petkovi sklepi veljavni, v nadaljnjih postopkih pa pričakujejo veliko poskusov, da bi sprejete sklepe prikazali kot neveljavne, navaja Verbič.

V Pivovarni Laško, ki ji poznavalci očitajo, da je v petek nepravilno preklicala skupščino, kar je sprožilo "dogajanje na stopnicah", na drugi strani seveda trdijo, da so sklepi nični. Če se izkaže, da imajo prav, lahko čez dva meseca nastane nova skupščina pivovarne, pred tem pa je mogoče po besedah poznavalcev pričakovati tudi zahtevo največjega lastnika pivovarne Infond Holdinga za glasovanje na skupščini.

Pivovarji s tožbo zoper (vodjo) urad(a) za varstvo konkurence
V Laškem pričakujejo, da bo Urad za varstvo konkurence Infondu vrnil glasovalne pravice, iz mariborskega holdinga pa so že sporočili, da pripravljajo tožbo. Zoper koga konkretno - torej ali zoper varuha konkurence Janija Soršaka ali urad, ki ga vodi -, še razmišljajo. Ob tem dodajajo, da je Soršakovo ravnanje politično motivirano in pravno ter strokovno sporno.

M. N.