Poznavalec trga nepremičnin Frano Toš meni, da se najslabše prodajaje starejše hiše, ki jih je treba sanirati. Foto: BoBo
Poznavalec trga nepremičnin Frano Toš meni, da se najslabše prodajaje starejše hiše, ki jih je treba sanirati. Foto: BoBo
Nokturno
Slaba banka naj bi jeseni na trg spustila 227 stanovanj v Celovških dvorih, pozneje tudi 215 stanovanj v koprski soseski Nokturno (na fotografiji). Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper

Letos je tako daleč največ sklenjenih transakcij od izbruha krize leta 2008, v primerjavi z lani kar tretjina več. Kupci, ki si nakup lahko privoščijo, so ugotovili, da se ne splača več čakati. Kot je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar, so se cene tako novozgrajenih kot rabljenih stanovanj celo nekoliko dvignile.

Strašila visokega nepremičninskega davka ni več. Za nakup nepremičnine se odločajo tisti, ki imajo privarčevana sredstva in lahko najamejo posojilo - obrestne mere so relativno nizke - predvsem pa tisti mali delničarji, ki so ob nedavnih prodajah, denimo Pivovarne Laško ali Žita, unovčili delnice.

Trg je zaživel tudi zaradi dražb stečajnih upraviteljev in bank ter gradnje soseske Brdo republiškega stanovanjskega sklada.

Stanovanja v Ljubljani cenejša za petino
V primerjavi z letom 2010 so se cene spustile v povprečju za 15 odstotkov, v zadnjem času pa so zaradi povečanega povpraševanja nekoliko zrasle, tako cene rabljenih in novih stanovanj. Rabljena stanovanja v Ljubljani so v primerjavi z letom 2010 cenejša za petino.

Obstaja pa segment, ki gre slabo v prodajo, pravi poznavalec trga, Frano Toš iz Interdoma: "Starejše hiše, ki so bile projektirane in grajene v sedemdesetih letih pa tudi malo pozneje, danes kupcev praktično ne najdejo. So objekti, ki je treba sanirati, velikokrat je sanacija nemogoča, in pričakovanja kupcev so danes bistveno drugačna, kot so bila celo pred krizo. Kupci so mnogo bolj racionalni. Mislim, da bo na strani ponudbe moralo priti do večjega premika."

Cene naj bi rasle počasi
Ponudba je precej nižja kot pred krizo. Če bo vse po sreči, bo slaba banka jeseni na trg spustila 227 stanovanj v Celovških dvorih, pozneje tudi 215 stanovanj v koprski soseski Nokturno. To trga sicer ne bo zatreslo. Pričakovanja so, da bodo cene morda rasle, a le počasi.

Še naprej bodo znatni popusti pri stanovanjih brez obnovljene fasade ali pripadajočega parkirnega mesta. Nekaj nakupov nepremičnin je v zadnjem času tudi naložbenih, to pomeni, da njihovi lastniki vendarle pričakujejo rast cen, je še poročala Maja Derčar.