Počivalšek turizem vidi kot možno področje dobrega sodelovanja med državami regije. Foto: BoBo
Počivalšek turizem vidi kot možno področje dobrega sodelovanja med državami regije. Foto: BoBo

Minister Počivalšek je na regionalnem srečanju vodilnih gospodarstvenikov jugovzhodne Evrope Summit 100 izpostavil primer Slovenije in Hrvaške, ki se po njegovih besedah ne moreta dogovoriti o ničemer, a se skupaj udeležujeta turističnih sejmov in predstavitev, posebej na oddaljenih trgih, kot sta Japonska in Kitajska.

Poudaril je, da bi tudi preostale države v regiji lahko sodelovale v turizmu, posebej pri ponudbi storitev na oddaljenih turističnih trgih, ker nihče iz teh držav ne bo prispel samo v Slovenijo ali Hrvaško.

Počivalšek se je udeležil panela o pretoku blaga in ljudi v regiji, na katerem so udeleženci poudarili, da je treba odstraniti vse birokratske ovire zlasti pri carinskih pregledih in pretoku delavcev. Eden od projektov v tej smeri je tudi "Balkanika free cargo", ki pomeni prosti prehod tovornega prometa iz Grčije v Makedonijo in nato naprej prek Srbije v EU.

Velika balkanska projekta zaradi begunske krize upočasnjena
Predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak je predstavil tudi drugi poslovni model "Green Balkanika", ki je usmerjen v izgradnjo infrastrukture za polnjenje električnih avtomobilov ob avtocesti München-Salzburg-Ljubljana-Beograd-Skopje-Istanbul.

Oba projekta so omenili tudi na lanskem Summitu 100 v Portorožu, a je begunska kriza nekoliko upočasnila pogovore o izvedbi projektov, ki sta dobila pozornost v Bruslju, posebej pa v Franciji. Seljak je danes napovedal, da bodo v prihodnje okrepili prizadevanja za uresničitev obeh poslovnih modelov, ki bosta pomenila tudi uvedbo hitrih električnih avtobusnih povezav med prestolnicami na jugovzhodu Evrope

Sarajevsko srečanje bodo sklenili z razpravo, ki se je bodo udeležili predsedniki držav procesa Brdo Brioni, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v vojaški bazi Butmir najprej obiskal slovenske vojake, kateri v BiH-u delujejo v okvirju operacij Euroforja.