V Postojni poteka drugi forum Kluba slovenskih podjetnikov v sodelovanju s švicarskimi podjetniki in predstavniki vlade.

Zbrane je nagovoril predsednik kluba postojnski podjetnik Marjan Batagelj, ki je poudaril, da naj država argumente podjetnikov sprejme "kot argumente za boljšo Slovenijo, ne pa kot neke kaprice". Zavzel se je za znižanje obdavčitve plač in večjo fleksibilnost trga dela, kar bi povečalo konkurenčnost podjetij, za učinkovitejši šolski sistem, saj lahko le visoko kvalificiran kader zagotovi visoko dodano vrednost. "Brez konkretnih ukrepov torej ne bo šlo. Še bolj vesel pa bi bil, če bi se lotili resnične strukturne reforme. Če se je ne bomo zdaj, v času konjunkture, se je gotovo ne bomo niti v času krize," je dejal.

Švica zgled za Slovenijo na področju gospodarstva

"Prisluhniti je treba potrebam"

Švicarski primeri po njegovih besedah kažejo, kako pomemben je posluh politike za gospodarstvo. V Švici se politika namreč neprestano usklajuje z gospodarstvom. To je potrdil tudi predsednik največje gospodarske organizacije v Švici Economiesuisse Heinz Karrer. Med Švico in Slovenijo je na gospodarskem področju po njegovih besedah kar nekaj podobnosti, med drugim v fleksibilnosti zaradi majhnosti države.

V ospredju mora biti po Karrerovih besedah sicer vedno družba. "V interesu vseh je, da ustvarjamo delovna mesta v Sloveniji in Švici; to mora biti tudi v interesu politikov. Mislim, da bi morali politiki zelo natančno prisluhniti potrebam, ki jih ima gospodarstvo pri ustvarjanju novih delovnih mest," je še dodal.

Če se bomo vedno spraševali, kako bomo postali druga Švica ali nekdo drug, verjetno ne bomo dosegli želenih ciljev in rezultatov. Noben sistem nima le plusov in noben samo minusov.

Premier Marjan Šarec

Nabor ukrepov še letos

Podjetnike je poslušal premier Marjan Šarec in napovedal, da bo vlada še letos pripravila nabor ukrepov. Pri tem pa je spomnil, da ob gospodarstvu potrebujemo tudi socialno državo, "kajti stvari, ki jih ta socialna država omogoča vsem kot so javno šolstvo, zdravstvo in druge storitve , niso nepomembne". Kot enega od slovenskih problemov je Šarec poudaril, da je Slovenija "izvoznik kadrov".

Vladi je mar za gospodarstvo, je zagotovil Šarec: "Vlada Republike Slovenije vam je prisluhnila doslej in vam bo tudi v bodoče. A vlada je dolžna gledati na vsakega prebivalca in prebivalko, ne le na eno skupino ljudi," je še dodal in dejal, da je to razlika med vlado in podjetniki, ki lahko gledajo le s svojega vidika.