Mercatorjeve banke upnice morajo do petka sporočiti, v kakšen reprogram posojil bi privolile, sicer se lahko Agrokor umakne iz nakupa. Foto: BoBo
Mercatorjeve banke upnice morajo do petka sporočiti, v kakšen reprogram posojil bi privolile, sicer se lahko Agrokor umakne iz nakupa. Foto: BoBo

Kupci in prodajalci Mercatorja so se glede poteka pogajanj zavili v molk. Po pisanju slovenskih medijev pa neuradno glavne banke upnice še niso privolile v devetletni reprogram Mercatorjevih posojil. Če Mercator ne bi dobil novega lastnika, je predviden zgolj šestletni reprogram.

Velika dokapitalizacija ali višja cena delnice?
Prav tako še vedno ni znano, kateri scenarij v prodajni zgodbi je sprejemljivejši za banke upnice in za lastnike oz. prodajalce družbe, ali 120 evrov za delnico, kolikor je Agrokor ponudil v zavezujoči ponudbi, ali nižja cena za delnico in dokapitalizacija družbe.

Konzorcij prodajalcev je sicer predlagal dokapitalizacijo v vrednosti največ 150 milijonov evrov, a naj bi banke upnice vztrajale pri 200 milijonih evrov.

Pri tem bi šla polovica za odplačilo Mercatorjevih posojil, polovica pa dobaviteljem. Dnevnik ob tem poroča, da naj bi tuje banke celo vztrajale pri 225-milijonski dokapitalizaciji družbe.

S takšnim razpletom seveda ne bodo zadovoljni Mercatorjevi lastniki. Ob tolikšni dokapitalizaciji cena za Mercatorjevo delnico ne bi mogla biti bistveno višja od 80 evrov, kolikor naj bi znašala Agrokorjeva zadnja ponudba.

Banka Slovenije podpira Agrokor
Agrokorju naj bi bila nakup Mercatorja pripravljena olajšati tudi Banka Slovenije. Več bančnikov je Dnevniku potrdilo, da osrednji bankirji po novem od njih zahtevajo, naj pri vrednotenju posojil Mercatorju strogo upoštevajo izsledke pregleda premoženja bank (AQR), po katerih morajo posojila trgovcu slabiti za kar okoli 30 odstotkov. Te zahteve pa naj bi v Banki Slovenije omilili, če bi Agrokor v Mercatorju izpeljal dokapitalizacijo.

"Banka Slovenije ne more omiliti zahtev"
V BS-ju pa so danes to pisanje zanikali - kot poudarjajo, Banka Slovenije ne more omiliti zahtev iz pregledov bank.

Glede Mercatorja sicer nadzornika bančnega sistema zanimajo posledice pogajanj o reprogramiranju dolga in morebitne prodaje največjega slovenskega trgovca z vidika finančne stabilnosti. Niti Banka Slovenije niti guverner pa nimata zakonske pristojnosti za odločanje o prodaji, so še zapisali.