Foto:
Foto:
Veliko delavcev se je znašlo v finančni stiski.

Dodatna milijarda terjatev je pogojna, 1,3 milijarde pa so vredne terjatve, o katerih se Marinc še ni izjasnil. Delavcem je prednostno priznal pol milijarde tolarjev terjatev, nerešeno pa je še vprašanje okoli 370 milijonov terjatev delavcev iz obeh obratov v Kranju in Turnišču.

1.120 upnikov je sicer vložilo za 7,8 milijarde terjatev, vendar stečajni upravitelj pričakuje, da jih bo priznanih le za okoli 5 milijard. Drugi narok bo 30. septembra.

Največji ločitveni upniki Planike so Gorenjska banka, banka SKB in Probanka, med privilegiranimi upniki pa so tudi delavci. Premoženje Planike naj bi bilo vredno le okrog štiri milijarde tolarjev.

V Turnišču še delajo
V Turnišču 250 zaposlenih izdeluje čevlje za SV in pohodniške čevlje za nemški Meindl. V štirih mesecih od začetka stečaja so za 310 milijonov tolarjev koroškemu podjetju Acron prodali Planikine prodajalne, 2 milijona evrov pa je vredna mreža štirih podjetij v nekdanji Jugoslaviji, za katere naj bi v kratkem objavili ponudbo.

Milijardo štiristo je vredna poslovna stavba v Kranju. V tem času so delavcem izplačali za 200 milijonov tolarjev odpravnin, jamstveni sklad pa je 664 upravičencem izplačal po 163.000 tolarjev. Izplačila so vsaj nekoliko omilila socialno stisko, v kateri so se znašli Planikini delavci po stečaju.