V primeru nerešljivih problemov v Petrokemiji gre pod vodo cela skupina Nafta, opozarja Žalik. Foto: MMC RTV SLO
V primeru nerešljivih problemov v Petrokemiji gre pod vodo cela skupina Nafta, opozarja Žalik. Foto: MMC RTV SLO
Nafta pred zlomom?

450 zaposlenih v Nafti se boji za svoja delovna mesta. Nad glavo imajo namreč 13 milijonov evrov izgube in 16 milijonov kreditov, je za TV Slovenija poročal Bojan Peček.

Izgube zaradi tovarne metanola
Tudi prvi mož družbe Cveto Žalik napoveduje, da bo pod vodo celotna Nafta, če se ne bodo rešile težave najpomembnejše družbe skupine Petrochem.

Petrochem sicer že tri leta posluje z izgubo predvsem zaradi nerentabilne tovarne metanola. Ta je v 35-letni zgodovini zgolj 3 leta delovala brez rdečih številk, in čeprav je zdaj zaprta, se postavlja vprašanje, zakaj so jo tako dolgo vzdrževali.

"Lahko govorimo o gospodarski krizi, dejansko pa smo v Petrochemu sami sebe pojedli," priznava Žalik, ki Nafto vodi zadnje leto. Prejšnje vodstvo je za pokritje izgube najemalo kredite, ki pa jih zdaj ne morejo odplačevati.

Bo država privolila v dokapitalizacijo?
Edini lastnik družbe je sicer država, zato se direktor z Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb dogovarja, kako bi Nafto rešili. Možnosti sta dokapitalizacija ali prodaja tujim naftnim mogotcem. S tem bi ohranili večji del delovnih mest, jasno pa je že, da bo zaradi zmanjšanega obsega proizvodnje v Petrochemu vsaj 50 zaposlenih manj.

Nafta pred zlomom?