Predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj je o nameri Soda za prodajo deleža dejal, da je prodaja lastniških deležev v rokah lastnikov. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj je o nameri Soda za prodajo deleža dejal, da je prodaja lastniških deležev v rokah lastnikov. Foto: MMC RTV SLO
Neuspela prodaja deleža Telekoma

Slovenska odškodninska družba je želela z nezavezujočim razpisom preveriti interes morebitnih kupcev, zato na podlagi tega razpisa niso bili zavezani k sklenitvi pogodbe o prodaji delnic Telekoma. Ponujali so 653.542 delnic, to je deset odstotkov osnovnega kapitala družbe, ki ga je država na Sod prenesla za pokrivanje obveznosti po zakonu o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.

Je pa SOD zaradi nezanimanja morebitnih investitorjev na ministrstvo za finance naslovil predlog za sptremembo zakona o vračanju vlaganj v telekomunikacijsko omrežje. Z njimi naj bi potrebna sredstva zagotovila država na katero bi Sod prenesel omenjeni delež. Sod je iz lastnih sredstev za poplačilo odškodnin vlagateljem v Telekomovo omrežje do 31. decembra 2008 sicer založil 162 milijonov evrov, za leto 2009 pa ocenjuje, da bo izplačanih še dodatnih 50 milijonov evrov, kar skupaj znaša 212 milijonov evrov.

Za prodajo so se v Sodu odločili, ker morajo nujno zagotoviti potrebna finančna sredstva za poplačilo odškodnin vlagateljem v Telekomovo omrežje in za zagotavljanje nemotenega izvajanja poslanstva Soda. Če prodaje ne bo, bodo rešitev iskali v zunanjih virih.

Prodajali ne bodo za vsako ceno
Ob nakupu le dela ponujene količine delnic družbe ta ne sme biti manjša od 196.064 delnic ali treh odstotkov kapitala družbe. Marko Pogačnik, prvi mož Slovenske odškodninske družbe, poudarja, da deleža ne bodo prodali za vsako ceno. Če jim ne bo uspelo, pravi, bi bilo smiselno razmisliti tudi o tem, da delež odkupi država, za kar pa bi bila potrebna sprememba zakona o vračilu vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.

Nekateri poznavalci pa opozarjajo, da ni pravi čas za prodajo delnic. Zaradi svetovne finančne krize in gospodarskega upočasnjevanja borzni trgi že dlje časa močno padajo, pri čemer Ljubljanska borza in delnice Telekoma Slovenije niso izjema. Enotni tečaj Telekomove delnice se je od začetka leta tako že več kot prepolovil.

A. S.

Neuspela prodaja deleža Telekoma