Logotip. Foto: Reuters
Logotip. Foto: Reuters

Na prvi javni dražbi Porschejevih delnic bo na voljo do 113.875.000 delnic po ceni od 76,50 do 82,50 evra na delnico. Volkswagen pričakuje, da bo Porsche s prodajo delnic zbral 9,4 milijarde evra, ki naj bi jih porabil za prehod na električna vozila in razvoj programske opreme, navaja BBC.

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je ločeno uvrstitev Porscheja na frankfurtsko borzo napovedal februarja, vstop se pričakuje konec septembra ali na začetku oktobra, v celoti pa naj bi jo izvedli do konca leta.

Z ločenim kotiranjem na borzi želijo pri Volkswagnu zagotoviti, da bosta družini Porsche in Piech, največji delničarki skupine Volkswagen, v družbi Porsche ohranili delež, ki jima omogoča vplivanje na vse ključne odločitve, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Tudi Porsche se usmerja k elektriki. Foto: Reuters
Tudi Porsche se usmerja k elektriki. Foto: Reuters

Načrte za uvrstitev Porscheja na borzo je napovedal nekdanji vodja Volkswagna Herbert Diess, za nadzor nad začetkom prodaje pa bo odgovoren njegov naslednik Oliver Blume, ki je podjetje prevzel na začetku tega meseca.

Blume, ki je hkrati glavni izvršni direktor Porscheja, je sporočil, da namerava še naprej širiti proizvodnjo električnih vozil in zmanjšati upravni odbor podjetja s sedanjih 12 članov na devet.

Porsche lani povečal prihodke in dobičke

Porsche je imel lani najuspešnejše leto v svoji zgodovini. Prihodek je porasel za 15 odstotkov, na 33,1 milijarde evra, in čisti dobiček za 25 odstotkov, na štiri milijarde evrov. Tudi pri dobavi avtomobilov je dosegel rekord in s 302.000 vozili prvič presegel mejo 300.000 vozil, so marca letos sporočili iz podjetja.