Prihodnost odpuščenih delavcev je izredno negotova, saj le težko dobijo novo zaposlitev; če pa že, pa v drugi dejavnosti. Foto: BoBo
Prihodnost odpuščenih delavcev je izredno negotova, saj le težko dobijo novo zaposlitev; če pa že, pa v drugi dejavnosti. Foto: BoBo

Na Zavodu za zaposlovanje v prihodnjih tednih pričakujejo nov val delavcev, ki so izgubili delo. Vsaj 350 jih bo prišlo iz hčerinskih podjetij nekoč gradbenega mogotca SCT-ja, je za Radio Slovenija poročal Uroš Kokošar.

Odpuščeni delavci težko upajo na izplačila plač
Ker je večina propadlih gradbenih podjetji v fazi stečaja ali prisilne poravnave, si delavci zaostalih plač in drugih prejemkov skoraj ne morejo obetati. Postopki namreč trajajo dolgo, družbe pa so po večini precej kapitalsko podhranjene, zato za poplačilo delavcev in upnikov ne ostaja veliko sredstev.

Delavcem tako pripada nadomestilo za brezposelnost in nekaj sredstev iz jamstvenega sklada. Ob finančnih pa so pred njimi še druge težave. Težko namreč najdejo delo, saj novih večjih investicij ni. Mnogo gradbenih delavcev tako odhaja v proizvodnjo in druge panoge, tujci pa tudi v druge države zahodne Evrope.

Slaba plačilna disciplina
Nekateri delavci si sicer uredijo status obrtnikov, a trenutno je težava pridobiti plačilo, tudi če se najde delo. To jim krade tudi 'nelojalna konkurenca', saj mnogi v gradbeni panogi delajo na črno.