Poslanci menijo, da je sedaj treba najti trajno rešitev za NLB. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci menijo, da je sedaj treba najti trajno rešitev za NLB. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Bratušek
V Pozitivni Sloveniji menijo, da je bila dokapitalizacija banke čisti polom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Matej Tonin
Matej Tonin bi NLB saniral in prodal, da bi lahko začela normalno kreditirati. Foto: BoBo

Iz Pozitivne Slovenije so sporočili, da je dokapitalizacija NLB in vse dogajanje okoli nje velik polom vlade Janeza Janše in ministra za finance Janeza Šušteršiča. "Menimo, da je skrajno neprimerno, da se vlada z našim skupnim premoženjem tako igračka," pravijo v Pozitivni Sloveniji.

V SD-ju so presenečeni nad "naivnostjo pričakovanj glede dokapitalizacije NLB". Vendar so ukrepi, ki so izvedeni, prav tisti, ki jih je SD predlagala finančnemu ministru Janezu Šušteršiču, meni poslanec stranke Janko Veber. Zato zdaj ni razloga za vlaganje interpelacije, temveč pričakuje nove rešitve, da NLB ostane sistemska banka.

V SDS-u so po besedah poslanca Marka Pogačnika razočarani nad odločitvijo KBC-ja, da ne bo sodeloval pri dokapitalizaciji. Bolj pomembno pa se jim zdi, da se je s sodelovanjem Kada in Soda zagotovila stabilnost bančnega sistema; ta je zdaj nujna. Najpomembnejše je ta trenutek zagotoviti ponovno kreditiranje gospodarstva, najti pa bo treba tudi odgovorne za stanje v banki, je dejal.

Pregled, sanacija, umik
Potem ko se je KBC umaknil, za zdaj ni druge rešitve, kot da sta banko dokapitalizirala Kad in Sod, se strinja poslanka DeSUS-a Marija Plevčak. Kako bo to vplivalo na pokojnine, bodo še preučili, je dejala. Poslanka tudi upa, da bo nadzor v NLB-ju temeljit in bomo končno dobili realne podatke o stanju v banki.

Podobno ocenjuje tudi vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin. Država mora banko sanirati do te mere, da bo zanimiva za tuje vlagatelje in da se bo lahko iz nje umaknila. Če bi jo kupil neki tuji partner, bi končno postala normalna banka, v kateri bi za projekt dobil kredit ne glede na to, kateri politični opciji pripadaš, je prepričan.

Prevc: Upajmo na kakšnega vlagatelja
Vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc je, da bi bilo od KBC-ja bolj korektno, če "nas ne bi tako dolgo držal v upanju, da bodo sodelovali pri dokapitalizaciji NLB". Dokapitalizacija s strani Kada in Soda je trenutno edina možna rešitev, ocenjuje.

Zdaj je treba počakati na skrbni pregled NLB-ja, naliti ljudem čistega vina o stanju v banki, nato pa je treba pripraviti načrt sanacije. Pri tem lahko le upamo, da se bo našel strateški partner za NLB, ob čemer pa je Prevc prepričan, da se vlada koreniti sanaciji bank ne more izogniti.