Investicijska dejavnost ministrstva za gospodarstvo je po besedah ministra Vizjaka leta 2006 ustvarila 4.200 delovnih mest. Foto: RTV SLO
Investicijska dejavnost ministrstva za gospodarstvo je po besedah ministra Vizjaka leta 2006 ustvarila 4.200 delovnih mest. Foto: RTV SLO
Trboveljska elektrarna
Ključna naloga direktorata za energijo bo sodelovanje ministrstva pri večji investicijski politiki slovenskih energetskih podjetij, meni Vizjak. Foto: RTV SLO
Vizjak tudi o jedrski elektrarni Krško

Največ pozornosti bo namenil privatizaciji Holdinga Slovenske elektrarne in pripravi na sprostitev trga električne energije za gospodinjske odjemalce. Večina nalog v prihodnosti bo tesno povezana s črpanjem sredstev nove finančne perspektive.

Vizjak je poudaril, da se učinki spodbud za tuje naložbe, gradnjo turistične infrastrukture in krepitev konkurenčnosti podjetništva povečujejo. Investicijska dejavnost je z omenjenimi ukrepi ustvarila številna nova delovna mesta. "Neposreden in posreden vpliv teh ukrepov je v letu 2006 prek investicijskega povpraševanja dosegel 0,5 odstotne točke bruto domačega proizvoda," je pojasnil minister.

Država naj bi imela tudi dovolj sredstev za vračila vlaganj v telekomunikacijsko omrežje. Koliko denarja bo treba v ta namen odšteti, Vizjak ni želel napovedati, dejal pa je, da ima država rezervirane delnice družbe Telekom Slovenije, ki jih bo prodajala na borzi. "Vsi koraki so že narejeni, čaka nas še nekaj tehničnih nalog, z vračili pa želimo začeti že v prvi polovici leta," je dodal.

Dogovori o drugem energetskem ponudniku bodo kmalu končani
Kot omenjeno, priprave na dokapitalizacijo Holdinga Slovenske elektrarne po Vizjakovih besedah že potekajo, končujejo pa se tudi dogovori o vzpostavitvi drugega energetskega ponudnika okrog Gen energije. Prav tako so se že začele priprave na privatizacijo družb TE-TOL, Talum, hčerinskih družb Rudnika Trbovlje-Hrastnik in nekaterih drugih.

Gospodarski minister je predstavil tudi delo direktorata za ekonomske odnose s tujino, kjer bodo nadaljevali vzpostavljanje predstavništev slovenskega gospodarstva. Tako naj bi letos odprli štiri nova predstavništva, in sicer v Savdski Arabiji, Ukrajini, Argentini in Braziliji.

Vizjak tudi o jedrski elektrarni Krško