Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Oktober je evropski mesec kibernetske varnosti. Slovenski partner Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost in Evropske komisije Nacionalni odzivni center SiCert že deseto leto zapored sodeluje pri projektu ozaveščanja uporabnic in uporabnikov o spletnih nevarnostih.

V okviru evropskega meseca kibernetske varnosti se vsako leto zvrsti na stotine dogodkov, s katerimi Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost, Evropska komisija in partnerji v posameznih državah opozarjajo na varno uporabo interneta, letos z geslom Premislite, preden klikneteThink before you clik.

Na SiCertu so pripravili brezplačen spletni tečaj varnivpisarni.si prepoznavanja kibernetskih napadov za zaposlene v malih in srednjih podjetjih, ki lahko po besedah Gorazda Božiča, vodje SiCerta, pridejo prav tudi v javnem sektorju. "Vabim vse na varnivpisarni.si. Potrudili smo se, da tečaj ni dolgočasen, zavedamo se, da zaposleni v podjetjih nimajo časa na pretek, zato s kratkimi nasveti skušamo identificirati najpomembnejše točke."

SiCert na podlagi trenutnega dogajanja v našem kibernetskem prostoru na spletnem mestu varninainternetu.si objavlja opozorila, lahko se naročite tudi na novičnik, vabi Božič. Ob tem pa je še pojasnil: "Ob obisku spletne strani boste imeli možnost izbrati, da prejemate naše novice. Ne prodajamo nobenih produktov, to je nacionalni program ozaveščanja. V svoj elektronski predal prejmete obvestilo o tem, kar se trenutno dogaja. Če nekdo že cilja na vas s to konkretno goljufijo, boste lahko pravočasno odreagirali." In se pravočasno izognili finančni izgubi od nekaj deset do vrtoglavih 155.000 evrov, kolikor je lani znašal najvišji znesek oškodovanja.