SLS in NSi kot motor ustvarjanja novih delovnih mest vidita obrtnike in male podjetnike. Foto: BoBo
SLS in NSi kot motor ustvarjanja novih delovnih mest vidita obrtnike in male podjetnike. Foto: BoBo

Drobna obrt in malo podjetništvo sta hrbtenica gospodarstva, na katero lahko najbolj računamo pri ustvarjanju novih delovnih mest, je na predstavitvi predlogov dejal prvak SLS-a Franc Bogovič.

Temu področju je treba posvetiti posebno pozornost, kar sta SLS in NSi storila s predlogoma novel zakona o dohodnini in zakona o davku od dohodkov pravnih oseb.

Med drugim predlagajo, da se glede pavšalne obdavčitve prag 50.000 evrov dvigne na 100.000 evrov ter dvig normiranih stroškov s 70 na 80 odstotkov.

Da bi se izognili zlorabam, predlagajo, da je obvezno najmanj eno redno delovno razmerje.

Bogovič verjame, da bo takšen predlog naletel na podporo gospodarskega ministra Metoda Dragonje. Po njegovih trditvah predlog podpira Obrtna zbornica Slovenije.

"Če želimo zagnati slovensko gospodarsko kolesje, potem potrebujemo dve stvari: sanacijo bančnega sistema in razdolžitev slovenskih podjetij. Če na neki način bančni sistem že saniramo, pa se je na drugi strani za razdolžitev slovenskih podjetij naredilo bore malo," je dejal vodja NSi-jevih poslancev Matej Tonin, ki se je zavzel za davčno razbremenitev podjetij.

"Če bo neki podjetnik ustvaril 100.000 evrov letnega prometa, bo državi plačal 4000 evrov davka," je med drugim pavšalno obdavčitev pojasnil Tonin, ki ocenjuje, da je to "pravičen predlog".