Primerjalna tabela ponudb bank in hranilnic, ki jo je pripravila ZPS, je sicer dostopna na njihovi spletni strani. Foto: MMC RTV SLO
Primerjalna tabela ponudb bank in hranilnic, ki jo je pripravila ZPS, je sicer dostopna na njihovi spletni strani. Foto: MMC RTV SLO

ZPS je pregledal spletne strani 15 bank in hranilnic ter preveril ponudbo potrošniških posojil. Ugotovili so, da je mogoče na primer pri najemu posojila za 7.000 evrov za štiri leta prihraniti tudi do 350 evrov. Zato je dobro, da pred najemom posojila potrošniki primerjajo pogoje posameznih bank.

"Nizka obrestna mera naj ne bo odločilni dejavnik vaše odločitve, saj na končno ceno posojila vplivajo tudi drugi stroški," svetujejo. Stroške posojila si lahko potrošniki najbolje ponazorijo s skupnim zneskom posojila, o katerem jih mora informirati banka. "Kredite v istem znesku in z isto ročnostjo pa najbolje primerjate med seboj s pomočjo efektivne obrestne mere EOM, ki vključuje vse bistvene stroške kredita," priporočajo.

Banke ne dajejo vseh informacij
Opazili se tudi, da banke pogosto nezadostno informirajo potrošnike o posojilih. Pri poizvedovanju o posojilu mora bančnik stranki izročiti obrazec o standardnih predhodnih informacijah za potrošniška posojila, v katerega so vključeni vsi ključni stroški in lastnosti kredita, prav tako pa tudi glavne pravice in obveznosti.

Posebej pa je pomembno, da potrošniki sami presodijo, kakšen mesečni obrok lahko odplačujejo, in pri tem upoštevajo tudi morebitne nepričakovane osebne stroške.