Vlada želi ukiniti AUKN in premoženje države prenesti na poseben holding. Foto: EPA
Vlada želi ukiniti AUKN in premoženje države prenesti na poseben holding. Foto: EPA
Janez Šušteršič
OECD ni potrdil izjav Šušteršičevega ministrstva. Foto: BoBo

Vlada želi z Zakonom o Slovenskem premoženjskem holdingu - predlog naj bi ministrski zbor sprejel na seji prihodnji teden - pod eno streho združiti upravljavce državnega premoženja, dosedanja Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) pa bi z novo institucionalno obliko prenehala obstajati.
Na mednarodni organizaciji OECD, ki je pred vstopom Slovenije v elitni klub zahtevala ureditev področja korporativnega upravljanja, smo povprašali, kako gledajo na predlagano novo holdinško obliko upravljanja državnega premoženja.
Odločitev je v rokah posamezne države
Ni pomembno, kakšno institucionalno obliko za upravljanje državnega premoženja izbere država članica. Lahko je to holding ali agencija, kot jo poznajo na Finskem. Kar je pomembno, je, da je izbrana organizacija učinkovita, da deluje pregledno in da družbe natančno vedo, kaj se od njih pričakuje, pravi vodja divizije za korporativne zadeve v OECD-ju Grant Kirkpatrick.
Po njegovih besedah so slovenskim oblastem priporočili, naj izberejo obliko, ki ne bo zelo zapletena. Vlada mora biti sposobna postaviti politiko upravljanja z državnim premoženjem in zagotoviti, da se prek organizacije uresničijo cilji za posamezno družbo.
Zdaj je na potezi vlada
V Parizu zdaj čakajo, kakšno vsebino zakona, ki mora biti jasna in pregledna, bo sprejel parlament. Kirkpatrick pa že zdaj dvomi, da bo organizacijska struktura enostavna, saj je za holding predviden devetčlanski nadzorni svet. Ob tem poudarja: "Pomembno je zagotoviti, da je politično vmešavanje, če se tako izrazim, na vseh ravneh vsaj transparentno in temelječe na pravilih."

OECD se bo s slovensko vlado srečal oktobra in novembra. Takrat bodo komisije stanje vnovič proučile. Spomnimo, da je mednarodna organizacija marčevsko spremembo zakona o upravljanju kapitalskih naložb, s katerimi je vlada AUKN-ju odvzela del pristojnosti, ocenila kot korak nazaj v korporativnem upravljanju.
Vlada si spodkopava kredibilnost
Slovenija pa naj bi zaupanje in kredibilnost organizacije domnevno izgubila tudi z zavajajočimi izjavami finančnega ministrstva o tem, da OECD pozdravlja spremembe zakona, kar se je izkazalo za neresnično.
Kirkpatrick ob tem opozarja: »Od vsake vlade države članice pričakujemo, da bo ravnala korektno in da bo previdno ocenila situacijo. OECD je pripravljen pomagati, če je v naši moči. Toda tudi v prihodnje smo pripravljeni stvari kritično pokomentirati,« ostro sklene sogovornik.

In kaj bi Sloveniji prinesla morebitna negativna ocena elitnega kluba? Zagotovo nič dobrega, opozarjajo poznavalci.
Za Val 202 Simeona Rogelj