V Mariboru ne bodo izdelovali 3D-očal. Proizvodnjo vlagatelj seli v tujino. Foto: EPA
V Mariboru ne bodo izdelovali 3D-očal. Proizvodnjo vlagatelj seli v tujino. Foto: EPA
Ministrica Radić o investiciji v MMC-jevem klepetu (12. november 2010).
Darja Radić
"Šli smo jim nasproti, a glavni argument za našo previdnost je vprašljivo lastništvo," je zatrdila ministrica za gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO

V Mariboru je na območju Melja podjetje X6D Limited nameravalo odpreti proizvodnjo 3D-očal za kinematografe. O novih 500 delovnih mestih, ki bi se odprla, je pred tedni govoril tudi mariborski župan Franc Kangler, skorajšnji podpis pogodbe pa je napovedovala ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Podjetje je namreč želelo od države pridobiti finančno spodbudo za neposredne tuje investicije. Odločanje, ali bodo te spodbude tudi podelili je očitno trajalo tako dolgo, da je investitorja minilo potrpljenje. S projektom tako ne bo nič.

Nimajo več časa čakati
Predstavnica za odnose z javnostjo v Koloseju, ki je sicer lastniško povezan z družbo X6D Limited, Tjaša Smrekar, je pojasnila, da so pogovori z ministrstvom potekali predolgo, vlagatelj pa nima več časa čakati, zato se umika iz Slovenije.

"Ne gre za to, da bi želeli postavljati kakršne koli roke v smislu pritiska na ministrstvo. Imamo pa pogodbene obveznosti do naših partnerjev, zato smo primorani načrtovano naložbo preseliti v kakšno drugo državo. Na ministrstvu so nam namreč na naša poizvedovanja odgovorili, da se bo vse skupaj premaknilo v naslednje leto," je dejala. Kam se proizvodnja zdaj seli, pa ni znala povedati.

Previdni, ker gre za ciprsko podjetje
Da so se s to investicijo na ministrstvu kar nekaj časa ukvarjali, je v Odmevih potrdila tudi ministrica Darja Radić. Po njenih besedah so se postopki podaljšali, saj je treba preveriti, za kakšnega vlagatelja gre, kdo je lastnik in katera podjetja bodo sodelovala. "V tem primeru gre za ciprsko podjetje in smo malo bolj previdni. Mogoče se je zaradi dodatnih preverjanj investitor umaknil," je pojasnila.

Opozorila je tudi na to, da se je od začetka sicer res govorilo o novih 500 delovnih mestih, pozneje pa je podjetje to število znižalo. "Drži, da je delo v Sloveniji preveč obremenjeno z davki, zadržek za tuje investicije so tudi birokratske ovire. A resni investitorji, ki nimajo špekulativnih namenov, v Sloveniji tudi ostanejo," je dodala.

Sicer pa se na ministrstvu pogovarjajo s kaj nekaj tujimi investitorji, ki bodo po besedah ministrice prišli v našo državo in jih bodo tudi podprli, saj nimajo spornih lastništev.

Kangler bi interpeliral Radićevo
Odločitev je vseeno močno razočarala župana Kanglerja, ki zdaj od mariborskih poslancev pričakuje, da bodo vložili interpelacijo zoper Radićevo.

Proizvodi so na prodaj po vsem svetu
X6D Limited je na Cipru registrirana družba, sedež evropskega dela je v Ljubljani, podružnico pa ima v ZDA, od koder vse skupaj vodi Maria Costeira. Njihovi proizvodi za uporabo v 3D-kinematografiji so v svetu uveljavljeni pod blagovno znamko XpanD.

Ministrica Radić o investiciji v MMC-jevem klepetu (12. november 2010).