V Mariboru naj bi postavili proizvodnjo 3D-očal za kinematografe, poslovne prostore pa bo investitor najel v Melju. Foto: EPA
V Mariboru naj bi postavili proizvodnjo 3D-očal za kinematografe, poslovne prostore pa bo investitor najel v Melju. Foto: EPA

Mariboru se v kratkem obeta nova investicija, ki bo tokrat prinesla tudi delovna mesta. Ministrstvu za gospodarstvo obravnava vlogo podjetja X6D Limited za dodelitev finančne spodbude za tuje neposredne investicije. Podpis je nedavno v Mariboru sicer že napovedala ministrica Darja Radić.

Vlagatelj X6D Limited je lastniško povezan s podjetjem Kolosej, sicer pa gre za na Cipru registrirano družbo, sedež evropskega dela je v Ljubljani, podružnice pa v ZDA, od koder vse skupaj vodi Maria Costeira. Njihovi proizvodi za uporabo v 3D-kinematografiji so v svetu uveljavljeni pod blagovno znamko XpanD.

Da gre za pomembno investicijo, ki bo v prihodnjih dveh letih zagotovila okoli 500 novih delovnih mest, je potrdil tudi mariborski župan Franc Kangler, ki pa je ob tem dejal, da omenjeni dokument že nekaj časa čaka v predalih ministrstva. Po nekaterih informacijah je sicer podjetje svojo proizvodnjo najprej želelo odpreti v Ljubljani, vendar so na ministrstvu finančno spodbudo pogojevali s selitvijo zunaj Ljubljane.