Foto:
Foto:

Brez službe je skupaj ostalo 1260 delavcev Preventa Globala in Preventa Avtomobilskih delov, pri čemer jih je okoli 930 s Koroške. Poleg njih je delo izgubilo nekaj deset delavcev s savinjsko-šaleškega območja in 250 zaposlenih v obratu Mirna na Dolenjskem. Konec julija je bilo na koroških uradih za delo prijavljenih 3.805 brezposlenih.

Na štirih koroških uradih za delo imajo že pripravljen večdnevni terminski razpored za prijave na novo brezposelnih, zaradi številnih prijav pa bodo podaljšali tudi delovni čas. Glede na zbrane podatke v uradu za delo Dravograd pričakujejo okoli 118 prijav, v Radljah ob Dravi približno 240 prijav, na Ravnah na Koroškem 270 in v Slovenj Gradcu 302 prijav.

Prva nadomestila 15. septembra
Maja letos je bila stopnja registrirane brezposelnosti v regiji 12,4 odstotka (v Sloveniji 10,5 odstotka), po neuradnih izračunih pa se bo avgusta povišala na 15,5 odstotka. Največ naj bi se povišala v upravni enoti Radlje ob Dravi, kjer je že vseskozi med najvišjimi v regiji, in sicer na 17,9 odstotka.

Kot pravijo na zavodu za zaposlovanje, bodo nekdanji delavci Preventovih družb prva nadomestila za čas brezposelnosti, in sicer sorazmerni del za čas, ko so bili avgusta brez zaposlitve, dobili 15. septembra. Naslednje, prvo celotno izplačilo nadomestila pa bo 7. oktobra, kar je teden dni prej, kot je sicer predvideno.