Cinkarna je na seznamu državnih naložb za prodajo, ki ga je julija 2013 sprejel državni zbor. Foto: BoBo
Cinkarna je na seznamu državnih naložb za prodajo, ki ga je julija 2013 sprejel državni zbor. Foto: BoBo

"Med postopkom je bilo ugotovljeno, da so v zvezi z družbo odprta pomembna okoljska vprašanja, ki močno vplivajo na konkurenčnost postopka in višino prejetih ponudb," so zapisali v sporočilu z Modre zavarovalnice.

Postopek prodaje 70,79-odstotnega deleža Cinkarne Celje sta v imenu prodajnega konzorcija vodila Modra zavarovalnica in KD Skladi. Člani prodajnega konzorcija, v katerem so bili še SDH, Alpen Invest, NKBM in DUTB, bodo še naprej iskali rešitve, ki bi odpravile težave in omogočile prodajo delnic pod boljšimi pogoji.

Predsednik uprave Cinkarne Celje Tomaž Benčina je povedal, da so bila med prodajnim postopkom pričakovanja prodajalcev prevelika. Tudi sam ugotavlja, da so na postopek prodaje vplivale okoljske težave, s katerimi se spoprijema Cinkarna, in ki so bile za potencialne kupce preveč tvegane. "Če smo do zdaj živeli sami, pa bomo še naprej," je še dejal Benčina.

Predsednik podjetniškega sindikata Franc Grabler je izrazil zadovoljstvo, da prodaje družbe niso izvedli. Dejal je, da ga je prodaja motila, zlasti dejstvo, da bi novi lastnik Cinkarne prišel iz tujine. Meni tudi, da je velika neumnost prodajati dobičkonosno podjetje, zato upa, da družbe sploh ne bodo prodali.

Trije interesenti
Za skoraj 71-odstotni delež Cinkarne so se po neuradnih informacijah časnikov Finance in Dnevnik zanimali avstrijski Treibacher Industrie, poljski Grupo Azoty in ameriška investicijska družba The Gores Group.

Potencialni kupci Cinkarne s skoraj 1.000 zaposlenimi, ki je bila ustanovljena leta 1873, ukvarja pa se s proizvodnjo pigmenta titanovega dioksida, naj bi se bali, da bi odkupili delež države, potem pa bi ta od njih zahtevala, naj sanirajo okoljske grehe iz preteklosti.

Celjska družba je sicer na seznamu državnih naložb za prodajo, ki ga je julija 2013 sprejel DZ. Potem ko se je na začetku avgusta umaknil edini interesent za nakup Telekoma Slovenije, je to že drugi neuspešno zaključeni privatizacijski postopek.