ZL bi rad, da država v Cinkarni ohrani nadzorni delež. Foto: BoBo
ZL bi rad, da država v Cinkarni ohrani nadzorni delež. Foto: BoBo
Na vrsti Cinkarna Celje

Za Cinkarno Celje je konzorcij prodajalcev tako že prejel zavezujoče ponudbe morebitnih kupcev. A ker je Cinkarna v preteklosti s svojo proizvodnjo onesnaževala okolje, kupce po neuradnih informacijah TV Slovenija skrbi, na koga bo padlo breme sanacije ekoloških težav.

To postopek prodaje postavlja v novo luč. Opozicijska Združena levica (ZL) zato predlaga, da lastniki, povezani z državo, v Cinkarni obdržijo nadzorni delež 25 odstotkov plus eno delnico. Podobno se zavzemajo tudi sindikati v Cinkarni, ki so prek svobodnih sindikatov finančnemu ministrstvu sporočili, da mora Cinkarno kupiti strateški kupec.

Prav tako svobodni sindikati predlagajo, naj bodo zaposleni bolj vključeni v prodajo in naj tujci ne selijo proizvodnje iz Slovenije. Ali bo predlog Združene levice dobil podporo, bo znano po jutrišnji seji odbora za finance in monetarno politiko. Predvsem bi lahko na posluh naleteli pri posameznih poslancih SD-ja.

Znano je, da se je koalicija že prejšnji teden uskladila o tem, katera podjetja so za državo pomembna in katera ne. Edina pomembna sprememba je bila, da država ne bo prodala Zavarovalnice Triglav.

Na vrsti Cinkarna Celje