Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve napoveduje, da je mogoče več pozitivnih učinkov pričakovati v prihodnjih tednih. Foto: EPA
Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve napoveduje, da je mogoče več pozitivnih učinkov pričakovati v prihodnjih tednih. Foto: EPA
Evropski gospodarski forum v Bruslju

To je na gospodarskem forumu v Bruslju povedal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia, ki ocenjuje tudi, da so pozitivni znaki stabilizacije na finančnih trgih in v realnem gospodarstvu glede zaupanja in izvozne statistike ter da je pričakovati še več pozitivnih učinkov v prihodnjih tednih.

"Kljub znakom, da recesija pojenja, rasti še ni nazaj," poudarja komisar in poziva vlade držav članic, naj hitro uresničijo svoje programe v pomoč finančnemu in gospodarskemu sektorju.

Manjkala je koordinacija
Priznal je, da je prvemu evropskemu odgovoru na krizo manjkala koordinacija. Poleg finančnih spodbud podjetjem pa morajo vlade po njegovem omejevati tudi negativne učinke, ki jih ima kriza na trg delovne sile. Brezposelnost v Evropi se bo po napovedih prihodnje leto povzpela čez deset odstotkov, zato mora odpuščanje postati šele zadnja mogoča rešitev.

Težava tudi brezposlenost mladih
Ekonomisti, finančniki, politiki so prepričani, da le investiranje kapitala v ogrožena podjetja ni dovolj, države morajo več pozornosti nameniti tudi socialnim ukrepom. Pri tem pa so posebej opozorili na izjemno visoko stopnjo brezposelnosti med mladimi.

Vladimir Špidla, komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti pa je dejal, da je treba ustaviti brezposelnost med mladimi, ki že vse leto neprestano raste in v Uniji v povprečju znaša že več kot 17 odstotkov. Zavzel se je za dodatno izobraževanje in čim večjo prilagodljivost pri zaposlovanju.

Strokovnjaki za koordinacijsko skupino guvernerjev
Vodja skupine strokovnjakov Jacques de Larosiere pa je povedal, da so predlagali, da bi pod okriljem Evropske centralne banke (ECB) ustanovili skupino guvernerjev centralnih bank in nacionalnih nadzornikov, ki bi skupaj z Evropsko komisijo analizirala sistemska tveganja, centralne banke in vlade opozarjala nanje in pripravljala tudi predloge ukrepov.

Larosiere je evropski komisiji svetoval pri vzpostavljanju nadzora nad delovanjem finančnih institucij. Predloge tovrstne zakonodaje, ki bo vključevala tudi nadzor čezmejnih finančnih ustanov, bo komisija objavila konec meseca, v drugi polovici junija pa naj bi jo potrdili tudi evropski voditelji.

M. R.

Evropski gospodarski forum v Bruslju