Adria čaka tudi na pomoč zaradi škode, ki jo je povzročil ognjeniški pepel. Foto: MMC RTV SLO
Adria čaka tudi na pomoč zaradi škode, ki jo je povzročil ognjeniški pepel. Foto: MMC RTV SLO
Reševanje Adrie Airways

Adria je vlogo za pomoč poslala 7. januarja, dopolnila pa to sredo. Vlogo na ministrstvu po besedah ministrice Darje Radić še preučujejo, pomoč pa mora v vsakem primeru potrditi še Evropska komisija.

Kot poudarja ministrica, je pomoč Adrii pomembna, saj je krizo treba prebroditi, proces iskanja strateškega partnerja pa bo trajal dlje časa. Prav strateški partner je po mnenju Radićeve tudi edina možnost za ohranitev nacionalnega letalskega prevoznika, do njegovega vstopa v družbo pa je treba zagotoviti likvidnostna sredstva, ki bodo omogočala ohranitev dejavnosti.

Adria Airways je pred časom oddala tudi vlogo za povračilo za dveh milijonov evrov škode zaradi ognjeniškega pepela. Tudi to vlogo je ministrstvo že prejelo in jo že poslalo v potrditev Evropski komisiji.

Končno tudi dogovor z bankami?
V Adrii pa medtem pričakujejo dokončsnje pogovorov z bankami glede premostitvenega posojila. Glavni izvršni direktor družbe Klemen Boštjančič je v četrtek povedal, da se pogajanja intenzivno nadaljujejo, in izrazil upanje, da se bodo v petek uspešno končala.

Verliča zanimata poslovanje družbe in varnost potnikov
Poslanec SDS Peter Verlič je medtem na ministra za promet Patricka Vlačiča naslovil poslansko vprašanje, kje so vzroki za slabo finančno stanje v letalskem prevozniku in kakšno je bilo poslovanje Adrie v lanskem letu.

Zanima ga, ali sta izvršna direktorja Tadej Tufek in Andrej Ravnikar, ki sta morala podjetje zaradi slabega stanja zapustiti, kar sta sicer storila sporazumno, prejela odpravnino, in koliko ta znaša oziroma ali sta bila premeščena na delovni mesti znotraj podjetja.

Verliča skrbi tudi za varnost letal in potnikov, saj so, kot je prepričan, znani primeri, ko je letalski prevoznik zaradi slabega finančnega stanja zanemarjal varnostne preglede in popravila.

Reševanje Adrie Airways