Durs je Raščanu odmeril 1,6 milijona evrov davka. Foto: BoBo
Durs je Raščanu odmeril 1,6 milijona evrov davka. Foto: BoBo
Raščan zapravil več kot je zaslužil

Davčna uprava je po poročanju časnika Dnevnik v inšpekcijskem nadzoru nad Raščanom ugotovila, da je med januarjem 2007 in decembrom 2010 razpolagal s precej več denarja, kot ga je zaslužil: "Iz do zdaj zbranih podatkov izhaja, da je zavezanec za davek - fizična oseba - razpolagal s sredstvi za zasebno potrošnjo, vključno s premoženjem, ki precej presegajo dohodke, ki jih je davčni zavezanec napovedal," po poročanju časnika piše v sklepu murskosoboškega davčnega urada.

Raščanu so od ugotovljene razlike (3,93 milijona evrov) obračunali povprečno davčno stopnjo v višini 40,72 odstotka oziroma 1,6 milijona evrov, vendar na davčni upravi "na podlagi zbranih podatkov" o zavezancu plačila davka ne pričakujejo oz. pričakujejo, da bodo imeli pri izterjavi težave. Po njihovih podatkih je namreč Raščan med letoma 2007 in 2010 zaslužil manj kot 50.000 evrov neto na leto, "kar pomeni, da iz teh dohodkov ne more plačati ugotovljene davčne obveznosti".

Durs dosegel začasni sklep sodišča
Durs je zato prek sodišča dosegel začasni sklep o zavarovanju na Raščanovem lastniškem deležu v podjetju Monera, njegovem osrednjem holdingu. Vendar, glede na to, da so enako že pred meseci storili banka NKBM, družba Delo Prodaja in notarka Nataša Erjavec, Monera pa je tik pred stečajem, realno poplačila davčnih obveznosti Durs ne more pričakovati.

Po doslej znanih podatkih je v poslovnem imperiju, ki je bil (uradno) v lasti Raščana, poniknilo še največ denarja NKBM-aa. Povsem izgubljenih je namreč 5,2 milijona evrov, kolikor je NKBM posodil danes "prazni" družbi Delo Revije. Medtem naj bi Raščanova Monera dolgovala NKBM-u več kot 30 milijonov evrov.

Raščan zapravil več kot je zaslužil