Krivec za odpuščanje je Ikea, ki je pogodbo z Razgorškom odpovedala že pred letom in pol. Foto: RTV SLO
Krivec za odpuščanje je Ikea, ki je pogodbo z Razgorškom odpovedala že pred letom in pol. Foto: RTV SLO
Delavec v pohištvenem podjetju Razgoršek
28 delavcem bodo ponudili delo za določen čas. Foto: RTV SLO
Delavka v Planiki
Po Planiki brez dela ostaja vse več delavcev slovenskih tekstilnih, obutvenih in zdaj še pohištvenih podjetij. Foto: RTV SLO

Podjetju se bo namreč 1. septembra iztekla pogodba o sodelovanju s švedsko družbo Ikea, z zmanjšanim obsegom dela pa bo sledilo odpuščanje delavcev. Delavci so že prejeli odločbe o odpovedi delovnega razmerja.

V Razgoršku je bilo zdaj več kot 80 odstotkov proizvodnje povezane s švedskimi partnerji, Ikea pa je sodelovanje po 16 letih odpovedala zaradi previsokih cen njegovega oblazinjenega pohištva.

V podjetju še 46 delavcev
Janko Razgoršek, direktor in lastnik podjetja, je dejal, da so 28 delavcem ponudili delo za določen čas, 60 delavcev pa bo pristalo na zavodu za zaposlovanje. V podjetju tako ostaja zaposlenih še 46 delavcev.

Razgoršek je bil tudi minister za malo gospodarstvo in turizem v Drnovškovi vladi v obdobju 1997-2000.

Odpuščanja tudi v Novolesu
Odpuščajo pa tudi v Novolesovi družbi Pohištvo Brežice, kjer je prvih 24 delavcev že dobilo odločbe o prenehanju delovnega razmerja. Sindikat se boji, da odpuščanj še ni konec in da bo šlo podjetje v stečaj ali likvidacijo. V Novolesu so to zanikali.

Junijska brezposelnost
Odpuščanje delavcev v slovenski industriji se tako nadaljuje. Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je bila junija 9,9 odstotka, kar je za 0,1 odstotne točke več kot maja.

Junija je bilo tako registriranih 88.941 brezposelnih, kar je odsotek manj kot maja, in 0,2 odstotka manj kot kot lani. Državni urad za statistiko je še sporočil, da je bila stopnja brezposelnosti v prvem letošnjem polletju povprečno 10,1 odstotka, pri moških 8,4-odstotna, pri ženskah pa 11,8-odstotna.