Luka se med drugim sooča tudi s kriminalistično preiskavo. Foto: MMC RTV SLO
Luka se med drugim sooča tudi s kriminalistično preiskavo. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper
Zdaj je završalo še med nadzorniki. Foto: MMC RTV SLO

Trije nadzorniki iz vrst zaposlenih in dva vladna predstavnika so od uprave namreč zahtevali dodatna pojasnila o okoliščinah odpovedi delovnega razmerja Dragomirju Matiču. Ta je, kot je znano, Luko moral zapustiti kmalu po tem, ko je nasprotoval ekskluzivni pogodbi s podjetjem Bril, ki ga vodi strankarski kolega prvega nadzornika Borisa Popoviča, je poročala TV Slovenija.

Nadzorni svet je pred tem zadolžil predsednika Popoviča, da z upravo družbe podpiše novo pogodbo o zaposlitvi v skladu z vladnimi priporočili glede plač menedžerjev v podjetjih v večinski državni lasti. Že pretekli teden so nadzorniki soglašali tudi s priporočili vlade glede izplačevanja sejnin in nagrad.

Na seji so ocenili tudi, da je bil način izvedbe kriminalistične preiskave v družbi neprimeren, saj naj bi po nepotrebnem škodil ugledu družbe in vodilnih delavcev.

Dolg seznam spornih poslov
Kot je znano, so kriminalisti Luko pred kratkim obiskali zaradi več domnevno spornih poslov. Predsednik uprave Robert Časar, njegov namestnik Aldo Babič in direktor ene od Lukinih družb Milan Pučko naj bi prekoračili pooblastila, protipravno pridobivali premoženjske koristi, finančno izčrpavali podjetja in neupravičeno nakupovali zemljišča.

Kriminalisti naj bi pod lupo vzeli sporne posle zadnjih petih let, povezane z nakupi zemljišč za terminala v Sežani in Beltincih, izgradnjo nove upravne stavbe in potniškega terminala, ter domnevno škodljive posle s podjetji Grafist, B.R.I.L. in ACK, poleg tega pa še 25 milijonov evrov vreden nakup deležev v slovaškem podjetju TT Invest. Pod drobnogledom naj bi bilo tudi podjetje Inženiring Graj v Murski Soboti, ki v Pomurju ureja postopke za gradnjo logističnega centra v Lipovcih.

E. S.