Štirje od osmih članov nadzornega sveta, ki nasprotujejo Plosovemu imenovanju pred razjasnitvijo spornih poslov banke, so odpovedali udeležbo na seji. Foto: BoBo
Štirje od osmih članov nadzornega sveta, ki nasprotujejo Plosovemu imenovanju pred razjasnitvijo spornih poslov banke, so odpovedali udeležbo na seji. Foto: BoBo

Nadzorni svet Nove Kreditne banke Maribor bi moral na izredni seji odločati o novem imenovanju Andreja Plosa za predsednika uprave. Plos vodi banko od decembra, ko je svoje mesto sporazumno zapustil prejšnji predsednik uprave Matjaž Kovačič. Vendar so štirje člani nadzornega sveta - Darjan Petrič, Anton Guzej, Vida Lebar in Franc Škifca - sejo bojkotirali, saj po poročanju Večera s Plosovim vodenjem niso zadovoljni, prav tako zahtevajo, da se razčistijo njegove povezave z domnevno spornimi posli banke na Hrvaškem.

Simič odšel zaradi nerazčiščevanja
Po informacijah Večera naj bi obstajal tihi dogovor, da se izbrišejo Kovačičeve sledi v dvomljivih poslih, pri čemer naj bi sodeloval tudi predsednik nadzornega sveta Dušan Jovanovič. Že pred tedni so nadzorniki razpravljali tudi o morebitni odstavitvi Jovanoviča, a se je ta obdržal na svojem mestu. Odstopil pa je član nadzornega sveta Ivan Simič, ki je dejal, da nekateri nadzorniki ne želijo raziskati sumov nepravilnosti in da vlada vzdušje, kot da se nič ne da storiti.

Kupovanje nepremičnin z radodarnimi posojili
Jovanovič v četrtek sicer o razlogih za nesklepčnost sveta ni želel govoriti, dejal je le, da bo očitno pred novo sejo potrebno srečanje s predstavniki Banke Slovenije, da razjasnijo nekatere medijske zapise v zvezi z njihovimi ravnanji. Po njegovih besedah se sam vedno zavzema za to, da se razčistijo morebitne sporne zadeve v "hrvaških poslih" in tudi vse morebitne druge sporne načine poslovanja.

Pregledi so poslovanja banke so namreč pokazali, da naj bi NKBM družbam v lasti povezanih oseb, ki so kupovale nepremičnine na Hrvaškem, izdajala ogromna posojila po zelo nizkih obrestih, pri čemer so bile zastavljene parcele vredne tudi nekajkrat manj. Po ocenah Banke Slovenije naj bi na takšen način v sumljivih projektih izginilo vsaj 20 milijonov evrov denarja NKBM v času, ko je banko vodil Kovačič, je poroča Večer. Plos, ki banko vodi zadnje mesece, pa je bil takrat član uprave.

Po informacijah Dnevnika vabilo Banke Slovenije na sestanek sicer ni neposredno povezano z odpovedjo seje, saj je regulator sestanek z nadzorniki zahteval že v začetku tedna.