Lastniki tovornjakov na Hrvaškem ob registraciji tovornjaka plačajo 8500 kun (1100 evrov) nadomestila za uporabo javnih cest. Foto: BoBo
Lastniki tovornjakov na Hrvaškem ob registraciji tovornjaka plačajo 8500 kun (1100 evrov) nadomestila za uporabo javnih cest. Foto: BoBo

Na Hrvaškem je za nadomestilo za uporabo javnih cest, ki se plačuje pri registraciji polpriklopnika, treba odšteti približno 6800 kun (888 evrov), v Sloveniji pa med 120 in 150 evrov, je za današnji Večernji list pojasnil predsednik društva prevoznikov v primorsko-goranski županiji Marinko Juršević.

Že sama registracija tovornjaka je na Hrvaškem astronomska - samo za nadomestilo za uporabo cest morajo tako lastniki odšteti 8500 kun oz. 1100 evrov, zato ni čudno, da si z odprtjem podjetja v Sloveniji in registracijami polpriklopnikov pri nas znižujejo stroške poslovanja. Ceneje je tudi na Madžarskem, a se za Slovenijo odločajo zaradi bolj sorodnega jezika, še piše časnik.

Vse pogostejše registracije polpriklopnikov v Sloveniji so potrdili tudi v hrvaškem društvu prevoznikov, v katerem pravijo, da je približno 280 od 4500 polpriklopnikov registriranih v Sloveniji.

Po navedbah hrvaškega ministrstva za morje, promet in infrastrukturo so se v zadnjih letih nadomestila za uporabo javnih cest podražila zaradi večjih stroškov za vzdrževanje nekaj manj kot 19.000 kilometrov lokalnih cest in njihove širitve. Dodatne stroške prinašajo še novi predpisi za večjo varnost v prometu.