Lastniki Istrabenza se po mnenju Križaniča ne vedejo primerno. Foto: MMC RTV SLO
Lastniki Istrabenza se po mnenju Križaniča ne vedejo primerno. Foto: MMC RTV SLO

Kot je še dejal finančni minister, Istrabenz ni v stečaju, lastniki pa, ki so družbo spravili v težave, s svojim konfliktnim ravnanjem ustvarjajo razmere za stečaj. Minister je sicer izrazil upanje, da bodo vendarle našli soglasje med lastniki in bankami upnicami, ki bo bankam omogočil, da bodo pripeljali zaupanja vredno upravo za rešitev podjetja. Banke morajo igrati aktivno vlogo pri reševanju položaja, je ocenil.

Ob tem je napovedal tudi spremembo zakona o stečaju, po katerem bodo lahko upniki podjetij, ki se bodo znašla pred stečajem, dobili možnost, da prevzamejo podjetje in speljejo stečajni postopek oziroma ga prej rešijo.

Pahor presenečen nad novo upravo
Premier Borut Pahor pa je v zvezi z Istrabenzom dejal, da je presenečen in začuden nad odločitvijo nadzornega sveta o imenovanju nove uprave.

Kot je znano, Igor Bavčar ostaja v Istrabenzu. Potem ko je konec marca ponudil svoj odstop s položaja predsednika uprave, bo to funkcijo opravljal do petka. Kot je v torek sklenil nadzorni svet koprske holdinške družbe, pa bo Bavčar poleg Rudija Grbca od sobote opravljal funkcijo člana uprave, ki jo bo vodil Bogdan Topič.

E. S.