Alžirija ima druge največje dokazane rezerve plina v Afriki. Foto: EPA
Alžirija ima druge največje dokazane rezerve plina v Afriki. Foto: EPA

Italija se je po ruski invaziji v Ukrajini odločila, da bo postala neodvisna od plina iz Rusije, ki je Italiji prej dobavljala približno 29 milijard kubičnih metrov plina na leto. V ta namen si je danes zagotovila dodatne dobave plina iz Alžirije.

"V zadnjih mesecih je Alžirija postala glavni dobavitelj plina za našo državo," je po srečanju predstavnikov oblasti obeh držav v Alžiru dejal Draghi.

Alžirija je zdaj Italiji obljubila dodatne štiri milijarde kubičnih metrov letno, ob že dogovorjeni količini 21 milijard kubičnih metrov. Italija je v zadnjem času med drugim sklenila pogodbe o dobavi plina tudi s Katarjem in Azerbajdžanom.

Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec, naj bi izvoz plina v Italijo sčasoma dosegel 30 milijard kubičnih metrov letno, s čimer pa bo tudi dosežena maksimalna kapaciteta plinovoda čez Sredozemlje.

Na alžirski plin – po omenjenem plinovodu ali prek italijanskih terminalov za uplinjanje – računa tudi Slovenija. Obe sosedi sta pred petimi leti ratificirali evropski sporazum o dobavah plina in medsebojni pomoči v času kriz, je še poročal Petrovec.

Plin pa ni bil edino vprašanje na dnevnem redu Draghijevega obiska v severnoafriški državi. Alžirski predsednik Tebboune je izrazil zadovoljstvo tudi nad 15 drugimi sporazumi o sodelovanju z Italijo na različnih področjih, kot so obnovljivi viri energije, gradbeništvo in boj proti korupciji, ki sta jih podpisala z Draghijem.

Draghija sicer doma čaka nadaljevanje procesa reševanja politične krize, v kateri se je Italija znašla po nedavnem sporu znotraj vladajoče koalicije. Italijanski premier je v četrtek predsedniku Sergiu Matarelli ponudil svoj odstop, vendar je bil zaprošen, da si vzame čas in preveri, ali je mogoče zdajšnjo vlado obdržati do rednih volitev na začetku prihodnjega leta.

Alžirija postala največja dobaviteljica plina Italiji