Italijanska skupina, ki se ukvarja s proizvodnjo očal, je sredi marca presenetila z napovedjo, da bo junija zaprla proizvodnjo v Ormožu. Foto: Radio Maribor
Italijanska skupina, ki se ukvarja s proizvodnjo očal, je sredi marca presenetila z napovedjo, da bo junija zaprla proizvodnjo v Ormožu. Foto: Radio Maribor

Kot je povedal sekretar štajerskega Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI) Martin Dular, sta v ponedeljek nasprotni strani posredovali svoja pogajalska izhodišča, v ospredju pogajanj pa so bile višje odpravnine. Italijanski lastniki, ki nameravajo tovarno v Ormožu zapreti junija, so pripravljeni zaposlenim izplačati nekaj več, kot jim sicer pripada, a to pogojujejo s tem, da državi za to ne bi plačali davka.

V sindikatu zdaj pričakujejo, da bo na to temo s pristojnimi ministri govorila predsednica SKEI-ja in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, ki je bila prav tako prisotna na ponedeljkovem sestanku v Ormožu. Obe strani sta se za novo srečanje dogovorili predvidoma 9. aprila, ko naj bi dokončno uskladili dogovor.

"Da je dogovor z državo mogoče skleniti, vemo iz primera TVT Maribor, kjer smo bili oproščeni plačila davka. Pričakujemo, da nam bo država šla naproti," je še dejal Dular.

Sorodna novica Sindikat SKEI: Italijanskega lastnika bomo poskušali prepričati o opustitvi zaprtja obrata v Ormožu

Italijanska skupina, ki se ukvarja s proizvodnjo očal, je sredi marca presenetila z napovedjo, da bo junija zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu zaprla proizvodnjo v Ormožu.

Že naslednji dan je podjetje obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je zaposlenim zagotovil, da so javne finance Slovenije stabilne, vlada pa ima na voljo dovolj sredstev za nadaljevanje ukrepov, ki ščitijo delovna mesta.

Pri tem je napovedal, da bodo rešitve šle v treh smereh, pri čemer je najslabša, da bodo morali vsaj začasno na zavod za zaposlovanje. Napovedal je še, da bodo preverili različne možnosti prezaposlitve delavcev v druga podjetja, delali naj bi tudi na tem, da bi na tej lokaciji kakšen drug vlagatelj vzpostavil novo proizvodnjo.