Združenje manager: Stabilizirati krizne trende ... Foto: EPA
Združenje manager: Stabilizirati krizne trende ... Foto: EPA
Menedžerji pripravili zavezo za prihodnost

Gre za dokument, ki ga je v zaostrenih gospodarskih razmerah pripravila skupina slovenskih menedžerjev. Znižanje bonitetne ocene države in slovenskih bank, drsenje Slovenije na lestvicah konkurenčnosti in politična kriza v državi so spodbudili snovalce dokumenta, da so pripravili svoj predlog za to, da bi Slovenija do leta 2020 postala ena izmed najuspešnejših evropskih držav. Zavezo bo Združenje Manager predstavilo jutri v Portorožu, za Dnevnik naše televizije poroča Erik Blatnik.

Zaveza naj bi bila nadstrankarski, nadpolitičen dokument, s katerim pozivajo vse socialne partnerje - vlado, delodajalce in sindikate - naj strnejo vrste in s skupnimi močmi najdejo pot iz krize.
In vsebinski poudarki? Če želi Slovenija do leta 2020 vstopiti v klub petnajstih najrazvitejših evropskih držav, se mora BDP na prebivalca z dobrih 17.000 evrov dvigniti na 25.000 evrov, povprečna letna gospodarska rast pa mora biti 4-odstotna. Visok cilj, ki pa ni neuresničljiv, so prepričani menedžerji. To lahko dosežemo z boljšim vodenjem podjetij, povečanim vlaganjem, učinkovitimi javnim sektorjem, bančnim in davčnim sistemom ter delovnopravno zakonodajo. Najpomembnejši pa je dogovor socialnih partnerjev o spremembah.

"Jaz mislim, da je pravzaprav nastopil trenutek, ko se bo treba znati pogovarjati in odpreti popolnoma vse tiste stvari, o katerih smo zdaj trdili in tudi dokazali, da se nismo znali pogovarjati. In če bomo na tak način delovali, se bojim, da se nam piše izredno slab in črn scenarij," pravi Iztok Seljak, predsednik upravnega odbora Hidrie.

Za pot navzgor je pomembna tudi pravna država - da sodišča delajo hitro in učinkovito. Sindikati so že zabrusili: dokler prezadolženi posamezniki, ki so od države odkupovali podjetja in jih nato pripeljali na rob propada, ne bodo kaznovani, se predstavniki delavcev ne bodo pogovarjali o reformah. Menedžerji del krivde za poslabševanje gospodarstva pripisujejo tudi sebi.

Menedžerske izključitve
Predsednik združenja Dejan Turk (Simobil): "Mi kot Združenje s tem, ko smo sprejeli kodeks etike, ki je kratek in zelo, zelo jedrnat in jasen, smo tudi dali zavezo vsem članom, da ne bomo tolerirali nobenega odstopanja. Tako je že prišlo do prvih izključitev iz Združenja." Gre za tri v javnosti najbolj izpostavljene nekdanje direktorje - Hildo Tovšak, Boška Šrota in Ivana Zidarja. Igorja Bavčarja menedžerji še obravnavajo, Binetu Kordežu pa je Združenje izreklo opomin.

Da se ne bi ponovila zgodba s tajkuni, menedžerji od države pričakujejo, da bo svoje deleže v podjetjih pregledno prodala tistim kupcem, ki imajo trden kapital in dolgoročno vizijo razvoja. V državnih podjetjih pa, da ne bo kadrovala po političnem, temveč strokovnem ključu.

Združenje Manager bo zavezo uradno predstavilo v četrtek na menedžerskem kongresu v Portorožu.

Menedžerji pripravili zavezo za prihodnost