Kitajski predsednik Ši Džinping in španski premier Pedro Sanchez v Peking. Foto: Reuters
Kitajski predsednik Ši Džinping in španski premier Pedro Sanchez v Peking. Foto: Reuters

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA napovedal Sanchez, bo poskušala Španija delovati konstruktivno in najti kompromis pri vprašanju glede uvedbe dodatnih carin za uvoz kitajskih električnih vozil.

"Vsi – ne samo države članice, ampak tudi komisija – moramo premisliti svoje stališče do tega vprašanja," je dejal španski premier in dodal, da Španija to že počne.

Sanchezove pripombe med obiskom na Kitajskem kažejo na spremembo stališča Španije, ki je do zdaj carine podpirala, vendar je zaskrbljena zaradi morebitnih posledic, ki bi jih trgovinski spor med EU-ja in Kitajsko lahko imel na špansko industrijo.

Začasne dodatne carine so začele veljati 5. julija letos, potem ko je Evropska komisija v sklopu preiskave preliminarno ugotovila, da izdelovalci v azijski velesili uživajo koristi nepoštenih subvencij v okviru dobavne verige. Konec avgusta je komisija v osnutku predloga sklepa o uvedbi dokončnih carin predlagala rahlo znižanje dodatnih carin za uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske. Po pojasnilih komisije je šlo za vmesni postopkovni korak, na katerega so stranke v postopku lahko podale pripombe.

Komisija mora v nadaljevanju državam članicam predstaviti dokončno odločitev. Dokončne ukrepe mora Bruselj uvesti najpozneje štiri mesece po uvedbi začasnih carin. Morebitni ukrepi bodo veljali pet let z možnostjo podaljšanja.

"Konstruktivna" vloga Španije

Kitajski predsednik Ši Džinping je v ponedeljek pozval Sancheza, naj igra "konstruktivno vlogo" pri izboljšanju napetih odnosov med Pekingom in Brusljem.

Morebitni povračilni ukrepi Kitajske zaradi carin bi lahko še posebej močno prizadeli Španijo. Španski pridelovalci svinjine so bili največji evropski izvozniki, saj so na Kitajsko lani prodali za 1,5 milijarde evrov proizvodov.

Kitajski proizvajalci avtomobilov so tudi pozvali Peking, naj kot povračilni ukrep zaradi načrtovanih bruseljskih omejitev poviša carine na uvožene evropske avtomobile na bencinski pogon, so poročali kitajski državni mediji.

Sanchez je Kitajsko obiskal tudi zato, da bi pritegnil naložbe, zlasti v sektor obnovljivih virov energije. Španija je tako podpisala sporazum, v skladu s katerim bo kitajska skupina Envision Group zgradila tovarno za proizvodnjo strojev za proizvodnjo zelenega vodika v vrednosti 1 milijarde dolarjev.