Težave z letalom 787 so načele ugled Boeinga. Foto: EPA
Težave z letalom 787 so načele ugled Boeinga. Foto: EPA

"Sanjska ptica", 200 milijonov dolarjev vredno letalo (narejeno tudi) iz ogljikovih vlaken, se po zagotovilih ameriškega proizvajalca ponaša z 20-odstotnim prihrankom na gorivu, manjšim izpustom toplogrednih plinov in večjim udobjem za potnike, ki naj bi zaradi boljšega zraka v kabini na cilj prispeli veliko manj utrujeni kot do zdaj.

Boeing je letalo začel razvijati leta 2004 in načrtovano je bilo, da ga bo japonska letalska družba kot prvi naročnik prejela leta 2008, vendar so predvsem tehnične težave ta rok zamaknile za tri leta.

Modro-belo letalo bo proti Japonski poletelo v torek in naj bi prvi komercialni polet na domači progi opravilo 26. oktobra. "Veliko dela je bilo potrebnega, da smo dočakali ta dan," je v tovarni v Seattlu dejal podpredsednik Boeinga in vodja programa 787 Scott Fancher.

Boeing je prejel že 821 naročil za letalo 787, ki bo glavni konkurent prihajajočemu letalu airbus A350, ki naj bi začelo leteti leta 2013.

Boeing bo 787 dreamliner, srednje veliko letalo, primerno za medcelinske polete, izdeloval v dveh različicah. Prva, 787-8, bo dolga 57 metrov, čez krila bo imela razpon 60 metrov, sprejela pa bo lahko od 210 do 250 potnikov. Druga, 787-9, bo s 63 metri nekoliko daljša in bo sprejela od 250 do 290 potnikov.

Milijarde dolarjev dodatnih stroškov
ANA, deveta največja letalska družba na svetu po prihodkih, namerava letalo najprej uporabljati na domačih progah in ga nato vpeljati tudi v mednarodne lete. ANA je vsega skupaj naročila 55 letal v vrednosti 11 milijard dolarjev. Letos naj bi jih dobavili štiri in prihodnje leto še osem. Do leta 2017 načrtujejo, da bodo prejeli vsa naročena letala.

Zaradi zamude pri razvoju in dobavi letala naj bi imel boeing 32 milijard dolarjev dodatnih stroškov, zato nekateri že ugibajo, ali bo proizvodnja letala sploh dobičkonosna v prihodnjih desetih letih. Pojavljajo se tudi skrbi, ali bo Boeing sposoben proizvodnjo povečati na deset letal mesečno do leta 2013.