Dreamliner je po testnih letih v ZDA uspešno prestal še prvi čezoceanski polet. Foto: EPA
Dreamliner je po testnih letih v ZDA uspešno prestal še prvi čezoceanski polet. Foto: EPA

Letalo bo na ogled na mednarodnem letalskem šovu v Farnboroughu, ki bo svoja vrata ljubiteljem jeklenih ptičev odprl v ponedeljek. Farnborough, ki leži ob Kanalu, je prizorišče enotedenskega letalskega mitinga, kjer se sklene največ poslov v letalski industriji.

Dreamliner je na letališču pristal okoli 10. ure po srednjeevropskem času. Boeing 787 bo ena glavnih atrakcij na letalskem šovu, kjer bo Boeingov evropski tekmec Airbus predstavil model superjumbo A380.

Več kot dveletna zamuda
Boeing je začel novo potniško letalo razvijati leta 2004. V podjetju so sprva načrtovali, da bodo prvo letalo japonski letalski družbi All Nippon Airways predali že v prvi polovici leta 2008, vendar so ta rok zaradi tehničnih težav večkrat odložili. V Boeingu zdaj ne vedo niti, ali jim bo prvo letalo uspelo predati pred koncem letošnjega leta.

Dve osnovni različici
Boeing bo 787 dreamliner, srednje veliko letalo, primerno za medcelinske polete, izdeloval v dveh različicah. Prva, 787-8, bo dolga 57 metrov, čez krila bo imela razpon 60 metrov, sprejela pa bo lahko od 210 do 250 potnikov. Druga, 787-9, bo s 63 metri nekoliko daljša in bo sprejela od 250 do 290 potnikov, piše na spletni strani Boeinga.

Varčnejše in udobnejše letalo
Poleg privlačnejšega in bolj športnega videza novo Boeingovo letalo kupcem prinaša tudi do 20 odstotkov manjšo porabo goriva, manj izpustov toplogrednih plinov in večje udobje za potnike. V nasprotju z navadnimi potniškimi letali, ki so zgrajena večinoma iz aluminija in titana, je do polovice zgrajen iz posebnih lahkih materialov, povzročal pa naj bi tudi manj hrupa.