Googlove delnice so se v torek pocenile za skoraj pet odstotkov, saj so mediji objavili, da naj bi ta spletni brskalnik kmalu kupil spletnega oglaševalca  Groupon, kar bi bil njegov največji prevzem do zdaj. Foto: EPA
Googlove delnice so se v torek pocenile za skoraj pet odstotkov, saj so mediji objavili, da naj bi ta spletni brskalnik kmalu kupil spletnega oglaševalca Groupon, kar bi bil njegov največji prevzem do zdaj. Foto: EPA
Sava
Zaradi težav Merkurja Savin likvidnostni položaj ni prav bleščeč, delnice pa so v zadnjih dveh mesecih strmoglavile. Foto: MMC RTV SLO

vine delnice so povsem v nemilosti prodajalcev, cena je po sedmih letih celo padla pod 100 evrov. Na tujem so pozdravili spodbudne kitajske makroekonomske podatke.

V dneh, ko evropska dolžniška kriza mori borznike, je kot naročena prišla novica, da je na Kitajskem indeks nabavnih menedžerjev PMI novembra porasel že četrti mesec zapored in se s 54,7 zvišal na 55,2 točke, kar kaže na nadaljnjo rast drugega največjega svetovnega gospodarstva, ki je imelo v tretjem letošnjem četrtletju 8,9-odstotno rast BDP-ja v primerjavi z istim lanskim obdobjem. Novica je dala zagon razvitim delniškim trgom, ki so v uvodnih dveh dneh tega tedna "krvaveli" zaradi strahu, da bo šla tudi Portugalska po poti Grčije in Irske. Frankfurtski DAX30 se je do poldneva povzpel za več kot odstotek in pol in spet pogledal nad 6.800 točk, potem ko je v torek zdrsnil pod mejo 6.700.

Olajšanje na obvezniškem trgu
Vlagatelji se očitno ne zmenijo za večjo nevarnost inflacijskih pritiskov na Kitajskem in s tem na veliko verjetnost, da bo morala centralna banka zvišati obresti. Tudi iz Indije je v sredo dopoldne prišla podobna novica - indeks PMI je dosegel polletni vrh, lepe azijske dosežke pa dopolnjuje Južna Koreja, kjer je novembra izvoz porasel bolj od pričakovanj. Za nekaj dobre volje je v sredinem dopoldnevu poskrbel tudi obvezniški trg, saj so se pribitki na obveznice tveganih evropskih držav spustili z rekordno visokih vrednosti.

Dow Jones vendarle končal nad 11 tisoč točkami
Torkovo trgovanje v New Yorku je bilo zaradi govoric, da bo bonitetna agencija Standard & Poor Portugalski prisiljena znižati kreditni rating, negativno. Dow Jones (11.006 točk) je zdrsnil vse do 10.943 točk, dan pa vendarle končal nad mejo 11 tisoč in manj kot pol odstotka v minusu. Največ so izgubile bančne delnice. Podatek o višjem novembrskem zaupanju ameriških potrošnikov (rast na najvišjo raven v zadnjih petih mesecih) in spodbudni proizvodni dejavnosti v srednjezahodni regiji sta nov dokaz o solidnem okrevanju ameriškega gospodarstva, vsi pa že nestrpno pričakujejo petkovo objavo o novembrskem trgu dela. Evro je v torek zdrsnil pod 1,30 dolarja, danes pa se okrepil, tako da je njegova vrednost presegla 1,31 dolarja.

Tečaji delnic v prvi kotaciji

MERCATOR

+1,77 %

159,58 EUR

KRKA

+0,35 %

63,27
TELEKOM

-0,07 %

89,94
GORENJE

-0,12 %

13,30

PETROL

-0,50 %

256,32

NOVA KBM

-1,12 %

10,18

LUKA

-1,99 %

17,65

INTEREUROPA

-2,94

3,96

Nov polom Save
Indeks SBI TOP se je drugič zapored zvišal, tokrat za četrtino odstotka. Mercatorjeve delnice so ob le 16 tisoč evrih prometa podražile vse do 160 evrov. S Krko (556 tisoč evrov prometa) so se najvišji posli sklepali pri 63,6 evra. Sava je zdrsnila do 97,8 evra, na nakupni strani pa ni pravzaprav nikogar, potem ko je Savina uprava prenehala odkupovati lastne delnice. Cena je tako prvič po avgustu 2003 zdrsnila pod 100 evrov. Spomnimo, da je bilo mogoče za Savine delnice leta 2007 iztržiti že skoraj 700 evrov, še konec novembra pa je bil tečaj tik pod 190 evri.