Uprava je optimistična, sindikat pa dvomi glede tega, da se bo proizvodnja nadaljevala. Foto: MMC RTV SLO
Uprava je optimistična, sindikat pa dvomi glede tega, da se bo proizvodnja nadaljevala. Foto: MMC RTV SLO
Prevent
Usoda Preventa še zmeraj ni jasna. Foto: Prevent.si

Kot je povedal predsednik nadzornega sveta Vladimir Bilić, je Šavli kot razlog za odstop navedel zdravstvene razloge. Vseeno pa bo petkova seja nadzornikov sklepčna, saj kljub odstopu še zmeraj teče mandat nadzorniku Janku Šteharniku.

Šavlija, direktorja in solastnika družbe Prevent Halog iz Lenarta v Slovenskih goricah, je v nadzorni svet koncerna imenovalo nemško podjetje Prevent DEV, ki je v lasti Nijaza Hastorja, sicer 45-odstotnega lastnika Preventa Globala.

V nadzornem svetu, ki bo v petek razpravljal o ukrepih pred grozečo plačilno nesposobnostjo podjetja, poleg Bilića in Šteharnika ostaja Janez Sušnik.

Majcen: Uprava se trudi za končne kupce
V Slovenj Gradcu je medtem na predlog predsednika uprave Preventa Globala Ivana Majcna sicer potekal zbor delavcev. Majcen je zaposlenim dejal, da uprava nadaljuje različne aktivnosti za reševanje poslovnega in finančnega položaja. Pomemben del aktivnosti se pri tem po njegovih besedah nanaša na ohranitev oziroma pridobitev novih proizvodnih programov. Uprava je zato v zadnjem obdobju opravila sestanke pri Preventovih končnih kupcih, ki naj bi izražali pripravljenost za ohranitev proizvodnje pri nas, je dodal.

Glede odnosa s Prevent DEV-om, ki je posrednik v poslih med Preventom Globalom in končnim kupcem, pa je Majcen poudaril, da Prevent Global v sodelovanju s Prevent DEV-om vežejo konkretne poslovne pogodbe, ki jih Prevent Global tudi izpolnjuje, isto pa pričakuje od druge strani.

Sindikat skeptičen glede nadaljevanja proizvodnje
Predsednik podjetniškega sindikata Vlado Zorman pa medtem pravi, da sindikat dvomi o napovedi uprave glede možnosti nadaljevanja proizvodnje in pridobivanja novih poslov. V sindikatu ocenjujejo, da zdajšnje poslovanje in pričakovanja ne kažejo na to, da bi podjetje lahko še naprej normalno poslovalo in hkrati odplačevalo dolgove.

V sindikatu so po Zormanovih besedah pripravljeni počakati do konca novembra, ko naj bi se položaj razjasnil, še vedno pa ostaja napoved stavke za 19. november, če podjetje zaposlenim do 18. novembra ne izplača plač za oktober in ne poravna plačil za drugi pokojninski steber, kar delavcem v matični družbi in nekaterih hčerinskih družbah glede na dogovore iz preteklosti dolguje za štiri mesece pred letošnjim oktobrom, medtem ko je bil prispevek za oktober poravnan.